Osudový mítink, který zvrátil černé vyhlídky Ukrajiny. Biden a spol. zosnovali léčku

Americký prezident Joe Bidena a šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson

VYSVĚTLUJEME: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Po půl roce přetahování v Kongresu USA schválili další pomoc pro Ukrajinu, politická jednání v pozadí byla ale podle listu Washington Post mimořádně tuhá. Hlavním blokátorem byl republikán Mike Johnson, předseda Sněmovny reprezentantů. Prezident Joe Biden ho ale na klíčovém mítinku přesvědčil, aby změnil názor.

Munice, zbraně a střely z amerického balíku o objemu 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) už v současnosti proudí na Ukrajinu. Část dodávek mají obránci pravděpodobně v rukou. Přitom ještě před několika týdny se zdálo, že bude prakticky nemožné pomoc pro Kyjev v americkém Kongresu odblokovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina odpálila skrytý trumf. Tajné zbraně otřásly Krymem, Zelenskyj zmínil důležitý detail

Nový balík pro Ukrajinu představil americký prezident Joe Biden už na konci října. Jenže zatímco předchozí pomoc procházela Kongresem jako nůž máslem, tato se v Kapitolu zasekla. Proti myšlence poslat Ukrajincům další munici a techniku za miliardy se tvrdě postavili republikáni, kteří chtěli peníze využít na ostrahu vlastních jižních hranic. Balík tak čekal na schválení půl roku.

V říjnu se stal předsedou Sněmovny reprezentantů republikán Mike Johnson, který předtím opakovaně hlasoval proti pomoci Ukrajincům. Když se ale stal lídrem dolní komory, musel začít jednat jak s demokraty, tak i s prezidentem Bidenem. Podle listu Washington Post byl Johnson najednou po prezidentovi mužem číslo dvě v americké politice.

Johnson ale chtěl hájit především zájmy republikánů, z nichž mnozí proměnili odpor k další pomoci Ukrajině v politické téma, na kterém chtěli vystavět úspěch v listopadových volbách. A dlouho se nikomu nedařilo Johnsona přesvědčit.

Všechno měl změnit mítink 27. února.

Politická esa na jednom místě

Prezident Biden, který osobně podporu Ukrajiny od začátku prosazoval, si povolal do Oválné pracovny čtyři politické špičky. Vedle Johnsona pozval jeho stranického kolegu a vůdce senátní menšiny Mitche McConnella. Mimo dvou republikánů pozval i demokrata a vůdce senátní většiny Charlese Schumera a vůdce menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeema Jeffriese.

„Biden je povolal údajně proto, aby jednali o odvrácení platební neschopnosti vlády. Biden a ostatní však vymysleli plán, jak na Johnsona zatlačit, aby prosadil balíček pomoci Ukrajině, který hluboce rozděloval republikány ve Sněmovně reprezentantů,“ napsal list Washington Post.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a ředitel CIA William Burns vystoupili na mítinku s prezentací a varovali, že bez okamžité podpory USA Ukrajina válku prohraje. Podle vysokého představitele administrativy, který hovořil pod podmínkou anonymity, Sullivan informoval Johnsona o tom, kdy přesně by Ukrajině mohly dojít zbraně. A podrobně mu vyložil, kdy už nebude mít země jediný dělostřelecký granát.

McConnell, Biden, Schumer a Jeffries zdůraznili historický význam tohoto okamžiku. Po schůzce si Biden Johnsona stáhl stranou k dalšímu rozhovoru mezi čtyřma očima. A právě jednání 27. února měla Johnsona přesvědčit, aby změnil názor.

Díky tomu teď Ukrajina dostane dělostřelecké náboje, munici do protivzdušných zbraní a také střely ATACMS. S jejich tajnou dodávkou USA údajně začaly už v březnu.

VIDEO: USA zvažují nasazení dalších poradců na Ukrajině

Tagy:
pomoc Ukrajina jednání Joe Biden Republikánská strana USA Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Mike Johnson