Karel III. zahájil léčbu rakoviny. Slavný onkolog naznačil, o jaký typ nemoci se může jednat

Král Karel III.

Onkolog Ezekiel Emanuel o rakovině Karla III.

Předpokládám, že se nejedná o příliš agresivní druh rakoviny, řekl o diagnóze britského krále Karla III. americký onkolog Ezekiel Emanuel. O nemoci britského monarchy informoval v pondělí Buckinghamský palác. Podle Emanuela by nemoc mohla mít pozvolnější průběh, který možná povede k vypadávání vlasů. Královské rodině vyjádřil solidaritu a popřál jí, aby situaci zvládla.

Rakovinu diagnostikovali Karlu III. po nedávném vyšetření. „Během nedávného zákroku, který král podstoupil kvůli nezhoubnému zvětšení prostaty, byl zaznamenán jiný problém, který vzbuzuje obavy. Následné diagnostické testy identifikovaly formu rakoviny. Jeho Veličenstvo zahájilo plán pravidelných léčebných procedur, během nichž mu lékaři doporučili odložit plnění veřejných povinností,“ napsal poté Buckinghamský palác na sociální síti X.

„V první řadě bychom měli projevit sympatie králi Karlovi a jeho rodině. Když se dozvíte, že máte rakovinu, byť by byla relativně banální, je to vždy šok, který může lidi vést k přehodnocení jejich životů,“ uvedl americký onkolog Ezekiel Emanuel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princ Harry neschvaloval bratrovi svatbu s Kate. William si prý nevybíral srdcem, ale rozumem

Zatím není jasné, o jaký typ rakoviny se jedná a v jaké je fázi. Jisté je, že nejde o rakovinu prostaty, jak vyplývá z prohlášení Buckinghamského paláce. Král na doporučení lékařů odložil účast na veřejných akcích, pokračuje však v administrativní práci a v pondělí začal s léčbou. Fakt, že rakovina byla diagnostikována v rámci lékařské péče z důvodu zvětšené prostaty, podle onkologa naznačuje, že nemoc mohla být odhalena například krevním testem. „Může se tedy jednat o rakovinu související s krevním oběhem,“ popsal Emanuel.

Podotkl, že takové případy mohou být relativně banální a dá se s nimi žít i celá desetiletí. „Existují i velmi agresivní varianty, což ale nebude tento případ vzhledem k léčbě, kterou král podstupuje. Rakovina tlustého střeva, konečníku nebo něco podobného se jeví také velmi nepravděpodobně. Všechno jsou to pouze spekulace, předpokládám však, že se nejedná o příliš agresivní druh rakoviny,“ řekl onkolog. Dodal, že očekává pozvolnější průběh, který možná povede k vypadávání vlasů nebo dalším problémům.

Karel III. se bude ovšem státním povinnostem věnovat i nadále. „Král je vděčný svému lékařskému týmu za rychlý zásah. Jeho Veličenstvo se rozhodlo podělit se o svou diagnózu, aby předešlo spekulacím,“ uvedl Buckinghamský palác.

Tagy: