Záběry zázračného přistání: Pilot dosedl s letadlem na dálnici. Prozradil, co ho zachránilo

Pilot Andrew Cho přistál s letadlem na kalifornské dálnici.

Letoadlo přistálo na dálnici

Obrovské štěstí měla posádka malého letadla, stejně jako řidiči jedoucí po kalifornské dálnici. Stroj se dostal do technických problémů a pilot se rozhodl pro záchranný manévr. Letoun sice po nárazu do země vzplál, ale jeho pasažéři včas utekli. A jako zázrakem se kolizi vyhnula i všechna projíždějící auta.

Andrew Cho, který pilotoval dvoumístný letoun Piper Cherokee, se z ničeho nic ocitl v kritické situaci. Motor jeho stroje přestal fungovat. Cho se jako přistávací dráhu rozhodl použít dálnici východně od Los Angeles.

Dramatický okamžik z půl jedné odpoledne tamního času zachytila palubní kamera. „Vypadalo to jako tvrdý náraz. Těžko se to popisuje,“ cituje pilota web Daily Mail. „Byli jsme čtyři až pět metrů ve vzduchu, když se letadlo úplně zastavilo a spadlo na zem,“ popsal Cho.

Prozradil, že úspěšně nouzové přistání se mu podařilo jen díky tréninku. „Zapracoval výcvik a člověk udělal správnou věc. Pokud nepanikaříte, dosáhnete nejlepšího výsledku,“ podotkl.

„Pilot tvrdí, že při závěrečném klesání na městské letiště v Coroně došlo k možnému selhání motoru,“ uvedl kapitán kalifornské dálniční policie Levi Miller. „Dnes máme velké štěstí, že provoz byl slabý, a zdá se, že pilot provedl dobrou navigaci při přistání. Zabránil opravdu velké tragédií,“ ocenil Miller.

Tagy: