Americký soud udělil hrochům narkobarona lidská práva! Další zvířata na ně čekají

Federální soud Spojených států amerických přiznal zákonná práva skupině hrochů žijících v Kolumbii. Hrochy do země dovezl narkobaron Pablo Escobar. Nyní ale představují velký problém pro životní prostředí. Případ však ukazuje na stále rozšířenější uznávání práv zvířat na život a vhodné životní podmínky.

Hroši se do Kolumbie dostali nelegálně v 80. letech minulého století – Escobar je držel ve své soukromé zoo. Dnes zde žije zhruba 80 hrochů, kteří se po oblasti volně pohybují. Představují tak stále větší hrozbu pro zdejší ekosystém i obyvatele. Kolumbijské úřady se je proto snaží vybít či alespoň sterilizovat.

Rozhodnutí amerického soudu nemá a nebude mít na další osud hrochů žádný vliv, podle ochránců zvířat, kteří o udělení práv zažádali, jde však o velké vítězství pro hnutí usilující o rozšíření práv zvířat.

Právní osobnost zvířat uznaly již soudy například v Indii či Argentině. Právě rozhodnutím argentinských soudů se inspirovali ochránci zvířat v New Yorku. V roce 2019 se díky rozsudku orangutaní samice Sandra mohla přesunout ze zoo do azylu. Newyorský soud by tak měl příští rok rozhodnout o osvobození jednapadesátileté slonice Happy, která žije v zajetí v Bronx Zoo. Právníci zastupující její stranu vyžadují, aby jí soud v tomto případě uznal právní ochranu podobnou té, kterou disponují lidé ve výkonu trestu. Petici za její propuštění do azylu podepsalo téměř milion a půl lidí.

Tagy: