Zachránil papoušky před vyhynutím, sám zemřel. Ochránce zavraždily kolumbijské milice

Pětapadesátiletý kolumbijský biolog Gonzalo Cardona Molina byl pohřešován od 8. ledna letošního roku. Nyní úřady oznámily, že byl zavražděn milicemi. Krátce před svou smrtí dokončil sčítání kriticky ohrožených papoušků. Jen díky jeho práci jejich počty v posledních letech značně vzrostly.

Cardona pracoval v oganizaci Fundación ProAves, kde působil jako koordinátor v Reserva Loros Andinos. Tady věnoval více než dvacet let svého života práci na ochraně papoušků žlutouchých, kteří žijí jen v mlžných lesích kolumbijských And. Až do počátku nového tisíciletí byl druh považován za vyhynulý. Právě Cardona v té době zorganizoval výpravu do oblasti ovládané vzbouřenci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. Tady výzkumníci objevili více než osmdesát jedinců tohoto druhu. Díky opatřením, která Cardona na ochranu papoušků v průběhu let podnikal, se jejich počty mohly stabilně zvyšovat. Například přesvědčoval zemědělce, aby se nezbavovali mrtvých voskových palem, které tento papouščí druh využívá k hnízdění.

Podle Fundación ProAves Cardona krátce před svým zmizením na počátku ledna dokončil sčítání papoušků žlutouchých a kriticky ohrožených amazónků Fuertersových. Podle jeho záznamů stoupl počet papoušků žlutouchých na dosud nejvyšší číslo –⁠ 2 895, což je více než pětatřicetinásobek jejich počtu z konce devadesátých let.

Cardona se stal další obětí z řad ochránců zvířat a přírody, kteří v Jižní Americe každý den riskují své životy. V Kolumbii se bezpečnostní situace zhoršila před čtyřmi lety, kdy vláda uzavřela s revolučními silami příměří. S tím se ale některé frakce odmítly smířit, vytvořily vlastní milice a obsadily některé ze silnic. Průjezd po jedné z nich se stal osudným i Cardonovi.

Tagy: