Fiala jedná se Zemanem asertivně, mají správný vztah. Babiš se podvolil, hodnotí analytička

Vláda měla rozvolnit už dávno, myslí si komentátoři

Vztahy mezi Petrem Fialou (ODS) a prezidentem fungují na vzájemném respektu, zhodnotila ve Zprávách PLUS analytička Lenka Zlámalová. Naopak bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) musel být Milošovi Zemanovi podřízený a prezident ho měl v hrsti. Podle komentátora Petra Koláře je však potřeba zmínit i to, že k sobě měli podstatně blíž.

První oťukávání mají Zeman a Fiala už za sebou. Premiér si prosadil svou vládu a tím i nastolil určité pravidla komunikace. „Mají vztah, kde je mnohem víc vzájemného respektu na obou stranách,“ popsala analytička deníku Echo Lenka Zlámalová.

A argument je podle ní prostý – Failova vláda je většinová. „Babiš fungoval jako jakýsi podřízený Miloše Zemana, prezident ho měl v podstatě v hrsti. Vycházelo to z nastavení té menšinové vlády Andreje Babiše, kdy mohl být Zemanen ohrožen,“ vysvětlila.

První schůze od jmenování

Fiala v takové pozici není a může se vůči Zemanovi chovat asertivněji. Zlámalová také připomněla, že schůzka, která se uskuteční 3. února večer, bude první od chvíle, kdy Zeman ustoupil a jmenoval Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí.

„Vztahy mezi Zemanem a Fialou jsou takové, jaké by měli být mezi prezidentem a premiérem. Není tam podvolování,“ dodala ve Zprávách PLUS Zlámalová s tím, že pokud je mezi nimi něco problematického, uvidí se to na konkrétních tématech

„Nemyslím, že by Fiala a Zeman měli mít závažnější problém. Lidsky si ale bezpochyby byli Miloš Zeman a Andrej Babiš blíž,“ doplnil komentátor Mladé fronty Petr Kolář. I on připomněl, že se změnila situace. A to jak v rozložení vlády, tak třeba i v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta. „Sil už zjevně nemá tolik. S Fialou mohou koexistovat. Jsem zvědav, zda se budou bavit o skartaci materiálu BIS na Hradě,“ uzavřel.

Prezidenta Miloše Zemana navštíví předseda vlády v Lánech ve čtvrtek v 18:30. Premiér už avizoval, že chce, aby se rychle vyjasnila kauza kolem skartování tajné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hradě. Je tak téměř jisté, že se na toto téma dostane. Ve čtvrtek ale také prezidentská kancelář zopakovala, že trvá na obvinění, že BIS zaslala tajnou zprávu o Vrběticích v rozporu s platnými zákony.

Tagy: