Zabili iniciativu k očkování. Babiš se zostra pustil do Fialovy vlády kvůli končící Tečce

Andrej Babiš

Babiš zostra zkritizoval Fialovu vládu

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se na čtvrteční tiskové konferenci ostře vymezil proti vládě Petra Fialy (ODS). Kabinet zkritizoval kvůli přijetí pandemického zákona i kvůli tomu, že 9. února skončí povinnost prokazovat se v hospodách covidovým certifikátem.

Babiš zdůraznil, že jeho vláda byla v minulosti terčem kritiky, že má během covidové pandemie velké kompetence. Teď si je podle Babiše nová vláda schválila také.

„Jaký je výsledek pandemického zákona? Není jasné, kdo bude posílat vojáky do nemocnic. Není jasné, kdo by povolával studenty. Jediný výsledek je, že ministr zdravotnictví může omezovat podnikatele a školy,“ kritizoval expremiér.

Dodal, že postrádá logiku v tom, proč vláda chtěla zákon přijmout, když zároveň říká, že covid končí. Babišovi se také nelíbí, že 9. února lidé nebudou mít povinnost prokazovat se covidovým certifikátem například v hospodách a restauracích.

„Končí Tečka. Věnovali jsme tomu obrovskou energii. Pan ministr Válek říkal, že covid pass je fajn. Ve 23:00 ho vláda zrušila. Zabili celou iniciativu kolem očkování,“ zlobil se šéf opozičního ANO.

Na otázku CNN Prima NEWS, zda by měla zůstat povinnost prokazovat se Tečkou, Babiš odvětil: „Budeme rádi, když se nic nestane. Nedej bože, kdyby přišla nová mutace. My jsme se řídili podle expertů, teď je jiná situace. Držme si palce, aby to vyšlo nám všem.“

ANO se možná obrátí na Ústavní soud

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček kritizoval, že Sněmovna jednala o pandemickém zákonu 35 hodin, protože vláda tvrdila, jak je potřeba ho přijmout. „A na druhou stranu potom zruší Tečku. Nedává to logiku. Zvažujeme, že se obrátíme na Ústavní soud,“ uvedl Vondráček.

Do Fialova kabinetu se Babiš pustil i kvůli energetické krizi. Připomněl, že vláda ANO a ČSSD odpustila všem DPH za energie. Fialova vláda jde jinou cestou, chce pomáhat jen konkrétním lidem formou příspěvku na bydlení. „Tato vláda má obsesi z toho, že všechno, co dělala naše vláda, tak odmítá. Tato vláda odmítá pomáhat našim občanům,“ rozčílil se Babiš.

Tagy: