Angažmá jako v Realu Madrid. Český mistr obléká dres nejlepšího Counter-Strike týmu světa

Jako jedenáctiletý chlapec začal poznávat svět Counter-Striku. Později se David Čerňanský radoval ze čtyř českých mistrovských titulů v této hře a začal obrážet nejlepší světové akce. Nyní jednadvacetiletý Slovák postoupil na ultimátní úroveň. Od prosince hájí dres nejlepšího Counter-Strike týmu planety: FaZe Clan.

Za pár týdnů uplyne 10 let od chvíle, kdy se mladičký David Čerňanský alias Frozen přihlásil do prvního Counter-Strike turnaje a začal poznávat atmosféru soutěžního hraní. Z menších a lokálních akcí se přes triumfy na českém šampionátu posunul do německého mužstva MOUZ, kde strávil téměř pět let.

Nyní po něm sáhl tým, který kraluje světovému Counter-Striku. „Musím přiznat, že to bylo pravděpodobně nejtěžší rozhodnutí, které jsem ve své kariéře udělal,“ začal Čerňanský na sociálních sítích svůj rozlučkový dopis s fanoušky a německým klubem MOUZ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průlomová AI od Googlu? Gemini ohromil svět, pak se autoři přiznali, že vše bylo trochu jinak

„Bylo mi 16 let a tihle kluci mi dali příležitost a šanci splnit si své životní sny. Něco, o čem jsem dřív snil, se náhle začalo stávat realitou. Cestoval jsem po světě a hrál hru, kterou miluji, pozvedl jsem první trofej a během toho našel několik dobrých přátel. Navždy za to budu vděčný,“ pokračoval hráč známý pod přezdívkou Frozen.

V 21 letech disponuje slovenská hvězda na svůj věk neuvěřitelnou porcí zkušeností, a to má stále většinu profesionální kariéry před sebou. V lednu 2014 se mladičký David Čerňanský poprvé ukázal na pravidelném on-line turnaji na portále PLAYzone.

Ještě tentýž rok si odnesl vítězství z jednoho takového klání na internetu. Poté přišel další zlom. Na tradiční LAN akci v Ostravě LanCraft 2015 přicestoval třináctiletý mladík, pro kterého to byla první účast na offline klání. LAN turnaje se liší tím, že hráči musí opustit pohodlí svého domova a prokázat své schopnosti pod tlakem spoluhráčů či soupeřů, kteří sedí jen o pár metrů vedle.

Čerňanský tehdy na sebe okamžitě strhnul veškerou pozornost. Nehrál v žádném organizovaném týmu, v Ostravě střílel pouze s partou kamarádů. Přesto v tak mladém věku dominoval. Zkušení harcovníci si rychle všimli, že se na ostravském LanCraftu zjevil výjimečný borec.

„Když jsme dohráli první tréninkový zápas, měl jsem hned jasno,“ vzpomínal jeho spoluhráč a později trenér Michal Csontoš na první setkání s talentovaným slovenským střelcem v medailonku k desátému výročí mistrovství České republiky v Counter-Striku.

Csontoš si Čerňanského pozval do svého týmu nEophyte. S vycházející hvězdičkou si sedl naprosto dokonale. Dokonce spolu začali i bydlet.

„Jeho rodiče mi věřili, i když jsem jim řekl na rovinu, že toto rozhodnutí není správné. Ale kdybych na něho měl špatný vliv, tak by se z 85kilového kluka nestal krásný chlapec a dnes nehraje za neskutečný tým,“ dodal Csontoš.

Při medailonku k desátému výročí MČR vypíchl také jednu konkrétní vzpomínku na debatu dvou hráčů, která tehdy zněla neuvěřitelně, ale nyní je realitou. „My jsme si vždy po zápase chodili sednout na balkón a vždy jsme se tam bavili, za jaký tým by chtěl hrát. Stále dokola padala jen dvě jména: FaZe a MOUZ,“ řekl Csontoš.

Tři roky po své první „lance“ byl Čerňanský na nejvyšším levelu. Platilo to alespoň pro česko-slovenskou esportovou scénu. Mladík s přezdívkou Frozen ji přerostl už v 16 letech. Na svém kontě měl čtyři mistrovské tituly v Counter-Striku a výš už nemohl vystoupat. Přišel čas na přesun do zahraničí. Přesto se Čerňanský nebál a čekal na tu správnou nabídku, od MOUZ.

V březnu 2019 se stal členem německého mužstva. Do vysněného týmu šel jako nevybroušený drahokam, který měl v mladém věku spoustu zkušeností s offline akcemi. O téměř pět let později, jež kompletně strávil v jednom týmu, se dá stále považovat za mladého, ale velmi ostříleného hráče.

O služby slovenské hvězdy stál aktuálně nejlepší tým světa FaZe. Jednadvacetiletý Slovák patřil s MOUZ mezi širší světovou špičku a týmové maximum byla druhá pozice ve světovém žebříčku.

Vedle toho FaZe Clan je pojem. Akcie amerického klubu se obchodují na světové burze Nasdaq, spolupracuje se sportovními celebritami a fandí mu miliony fanoušků po celé planetě. Čerňanského přestup se dá přirovnat k angažmá tuzemského fotbalisty v Realu Madrid.

V obou případech jde o mužstva, která ve svých branžích pravidelně bojují o ty nejcennější světové trofeje.

Čerňanský si tak do puntíku plní svůj dávný sen o angažmá. Vedle toho může navázat na svého krajana Ladislava Kovácse alias GuardiaNa. Ten oblékal dres FaZe v letech 2017 až 2019 a získal v něm spoustu cenných trofejí. Jedna mu však ve sbírce chybí. Kovács nikdy nedokázal vyhrát největší světový turnaj v Counter-Striku. Na Majoru byl dvakrát střibrný.

Zato Čerňanského cesta za nejcennější a nejslavnější trofejí právě začíná.

Herní a technologický pořad Enter můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu CNNPrima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Předchozí odvysílaný díl můžete zhlédnout níže:

Tagy: