Ani Biden, ani Trump. Češi by v prezidentských volbách v USA hlasovali pro synovce Kennedyho

Robert F. Kennedy Jr., kandidát na amerického prezidenta

Nejvyšší soud USA rozhodne o Trumpově účasti ve volbách

Koho by Češi poslali do Bílého domu, kdyby se mohli zúčastnit prezidentských voleb v USA? Největší podporu v průzkumu agentury Median získal Robert F. Kennedy jr., synovec bývalé hlavy Spojených států Johna F. Kennedyho. Takzvaný kandidát třetí strany přesvědčil téměř třetinu respondentů, bývalý republikánský prezident Donald Trump a jeho současný nástupce v úřadu Joe Biden se dočkali shodné podpory.

Kennedy splnil tento týden v Utahu podmínku, aby mohl kandidovat na prezidenta USA. Chce se do Bílého domu dostat jako nezávislý. Tímto krokem by podle odborníků mohl odebrat část voličů republikánům i demokratům. Třebaže je jeho šance na úspěch relativně malá, synovec zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho a šiřitel konspiračních teorií na poli zdravotnictví (a nemoci COVID-19) by přinejmenším u Čechů zabodoval.

Kdo je Robert F. Kennedy Junior a s čím jde do prezidentských voleb? Podívejte se na podrobný rozbor:

Pokud by totiž dostali příležitost participovat na prezidentských volbách v USA, svůj hlas by mu dalo 30 procent dotazovaných, vyplynulo z průzkumu agentury Median. Pravděpodobný republikánský kandidát Donald Trump by získal přibližně stejnou podporu (16 procent).  Současný prezident prezident Joe Biden, který se chce ucházet o další funkční období by získal od respondentů průzkumu 15 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší soud USA rozhodne o Trumpově účasti ve volbách. Hrozba pro demokracii, varuje Biden

Dalších pět procent dotazovaných by hlasovalo pro jiného zájemce o Bílý dům, pokud by měli takovou možnost. Zbylých 35 procent respondentů podle agentury Median buď nevědělo, koho by podpořilo, nebo by vůbec nevolilo. Podle odhadů by volební účast byla kolem 65 procent.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 1002 lidí mezi 10. a 13. prosincem, vyplynulo, že by Trumpa podpořili zejména voliči opozičních hnutí, tedy SPD (35 procent) a ANO (32 procent). Naopak pro Bidena by hlasovali zejména voliči pětikoalice, tedy Piráti a STAN (27 procent) a koalice SPOLU (25 procent).

Ačkoliv Kennedy či jiný kandidát bez podpory republikánů či demokratů mají velmi malou šanci na vítězství v klání o úřad prezidenta, mohou průběh voleb výrazně ovlivnit. To by se stalo v případě, že by dokázali ve výraznější míře odčerpat jednomu ze dvou hlavních kandidátů voliče.

Nemusí se tak stát na celém americkém území, ale jen ve státech, kde nemá ani jedna z velkých stran jasnou převahu. To však není případ Utahu, kde od roku 1968 v prezidentské volbě nepřetržitě vítězí kandidáti Republikánské strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump hlasitě protestuje proti své diskvalifikaci z primárek v Coloradu. Čím argumentuje a jaké má šance na otočení rozhodnutí?

Tagy:
průzkum Utah americký prezident Bílý dům Joe Biden volby Median Prezidentské volby v USA USA Donald Trump prezidentské volby v USA 2024 Volba prezidenta Spojených států amerických Medián Robert F. Kennedy, Jr.