Ani boxerského šampiona a poslance nemine válka. Obr Valujev se dočká „boje“ s Kličkem

V začátku války na Ukrajině své služby armádě na napadené straně poskytlo i několik slavných boxerů. Po nedávné částečné mobilizaci hlásí také vojska Vladimira Putina hvězdnou posilu z ringu. Povolávací rozkaz dostal obr Nikolaj Valujev – historicky nejvyšší a nejtěžší světový šampion. S trochou nadsázky se dá říct, že se konečně utká s Vitalijem Kličkem, po čemž během kariéry toužil.

Možná je to důkaz, že ruská armáda už nemá kde brát, možná to má být „zastrašující“ signál pro Ukrajince. Každopádně 213 centimetrů vysoký a během kariéry až 149 kilogramů těžký bývalý boxer Nikolaj Valujev se stane rekrutem a bude bojovat na Ukrajině.

„Vlast volá, já jdu,“ uvedl ke své misi na sociální síti Telegram. Na Twitteru se objevil videorozhovor, ve kterém rodák z Leningradu – nyní Petrohradu – říká, že povolávací rozkaz dostávají všichni a on ho obdržel také. Prý se příští týden bude hlásit v odvodové kanceláři.

Povolávací rozkaz ho neminul ani přesto, že je poslancem Stání dumy za stranu Jednotné Rusko, ve které skrze své fyzické parametry vyčnívá. Dokonce musí v dolní komoře Federálního shromáždění sedět ve speciálním křesle, protože do klasického by se zkrátka nevešel.

Do politiky se vrhl už krátce po uzavření své životní kapitoly mezi provazy – s rukavicemi na rukách se naposledy představil v roce 2010, když podlehl Davidu Hayeovi. Byl to jeden z pouhých tří nevyhraných soubojů, zbylých 50 ovládl.

Jeden čas někdejší majitel pásu organizace WBA v těžké divizi mocně toužil po střetnutí s ukrajinskou ikonou Vitalijem Kličkem. Přáli si to i promotéři, fanoušci, ale kýžené klání se nikdy neuskutečnilo.

Teď se konečně potkají na velmi rozlehlém „ringu“. Kličko sice nyní nebrání Ukrajinu se zbraní v ruce, ale je starostou Kyjeva a od začátku války patří po prezidentu Volodymyru Zelenském mezi nejhlasitější persony napadené země.

Ruskou armádu neposiluje pouze slavný boxer a politik, ale také člověk se zajímavými zálibami. V roce 2011 se zúčastnil pátrání po takzvaném sibiřském yettim. „Bestie z Východu“, jak se Valujevovi přezdívalo, naháněla jinou – údajně existující – bestii.

Tagy: