Ani sněhová bouře Brity neodradila. Po rozvolnění se vrhli na zahrádky hospod

Ve Velké Británii došlo k rozvolňování protikoronavirových opatření. Otevřely se obchody, tělocvičny, kadeřnictví, ale také zahrádky v hospodách. Návštěvníky neodradilo ani nepříznivé počasí se silným větrem a sněžením. V některých restauracích však rozvolňování vyvolalo zmatek. Co se dá ještě považovat za zahrádku a co nikoliv?

Teploty na Britských ostrovech se pohybují kousek nad nulou, v noci dokonce mrzne, na jihu také sněží. Ani studené počasí ale neodradilo Brity od toho, aby poseděli na zahrádce a popili trochu piva. Na sociálních sítích přibývají snímky se spokojenými návštěvníky, kteří nepříznivé počasí naprosto ignorují.

Částečné znovuotevření hospod však v mnoha případech přineslo zmatek a diskusi o tom, co se dá ještě považovat za zahrádku a co už je vnitřní prostor podniku. Podle vlády musí mít přístřešky a jiné dočasné stavby se střechami alespoň polovinu otevřených stěn, aby je šlo nazvat jako zahrádka.

Jenže úředníci, kteří venkovní prostory kontrolují a vyhodnocují, často interpretují pravidla odlišně. Někteří majitelé hospod tak nemohli otevřít, což se dozvěděli až poté, co nakoupili potraviny a připravili chod podniku.

Například majitel restaurace v Brightonu Brett Mendoza na svou zahrádku instaloval novou střechu, topení i nábytek. Od návštěvníků obdržel 700 rezervací. Nakonec se ale dva dny před rozvolněním od městské rady dozvěděl, že jeho venkovní prostor dostatečně nesplňuje protiepidemická pravidla. Jako důvod rada uvedla fakt, že se zahrádka nachází pod úrovní ulice, tudíž ji obklopují čtyři stěny.

Majitel restaurace se ale nakonec stejně jako mnoho dalších s radou nakonec dohodl na kompromisu, a venkovní prostory tak bude moci otevřít se sníženou kapacitou.

Česká vláda otevření zahrádek zatím nechystá

Na otevření restaurací v ČR si Češi budou muset nějakou dobu ještě počkat. I když od pondělí došlo k výrazným uvolněním, jako je zrušení nočního zákazu vycházení či cestování mezi okresy, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čeká Česko další rozvolňování až za 14 dnů. Ani to by ovšem nemělo zahrnovat alespoň částečné otevření restauračních zařízení.

Tagy: