Hlasujte v ANKETĚ: Jak by se měl Pavel postavit k růstu důchodů? Na výběr má tři možnosti

Odsouhlasí zvolený prezident Petr Pavel nižší valorizaci důchodů, nebo půjde proti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a zákon vetuje? Řešení složité otázky čeká novou hlavu státu hned na začátku jejího působení na Pražském hradě. Komentátoři na jednu stranu upozorňují, že vláda s návrhem na omezení růstu penzí schválně čekala, aby Pavlovi ve volbách neuškodila. Na druhou stranu říkají, že pokud Pavel nyní normu podepíše, stvrdí tím výroky opozice, dle kterých byl kandidátem vlády. Senátní výbory mezitím nižší valorizaci odmítly.

Petr Pavel si od prvního dne v úřadu bude lámat hlavu s tím, koho více rozhněvá. V případě schválení nižší valorizace proti sobě poštve část svých voličů v podobě seniorů. Na druhé straně, při vrácení zákona zpět do Poslanecké sněmovny, může rozhněvat vládu. Kabinet Petra Fialy přitom Pavla v prezidentské volbě podpořil proti Andreji Babišovi, lídrovi opozičního hnutí ANO.

Měl by Petr Pavel podepsat nižší valorizaci?

O tématu již ve vysílání CNN Prima NEWS hovořili mnozí odborníci. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého by bylo vetování zákona vyhlášením menší války vládě. „Myslím, že sám zvolený prezident má těžkou hlavu, jak se zachovat a z této složité situace vymanévrovat,“ řekl Korecký v pořadu K věci. „Byl zvolen táborem, který se takřka rovná tomu vládnímu. Na druhou stranu chce být populárním prezidentem, snaží se oslovit i tu část společnosti, která ho nevolila. To jsou z velké části třeba penzisté,“ dodal.

Komentátor Martin Schmarcz upozorňuje, že se vláda dříve bála na valorizace sáhnout. „Hrozně stála o to, aby prezidentské volby nevyhrál Andrej Babiš, aby uspěl Petr Pavel. Proto by bylo podle mě velice neseriózní, kdyby Pavel ten zákon jako prezident vetoval. Sám musí dobře vidět, že vláda tak neučinila dřív hlavně kvůli tomu, aby mu umožnila vyhrát,“ řekl Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Pravé peklo teprve přijde. Boj o penze míří do ulic, otěže přebírají odbory

Nižší valorizace mohou narazit už v Senátu. Členové ústavně-právního i sociálního výboru totiž zákon odmítli. Horní komora Parlamentu ale finálně o valorizacích rozhodne na středečním jednání. Pokud by senátoři zákon vrátili zpět Poslanecké sněmovně, tak by došlo na ohrožení přijetí zákona do 22. března.

Petr Pavel už dříve řekl, že se k valorizaci penzí a svým krokům vyjádří až po čtvrteční inauguraci. V minulosti ale vyjádřil pochybnosti nad některými aspekty při schvalování zákona. „Patří mezi ně retroaktivita i legislativní nouze. Je to věc, o které mají pochybnosti i ústavní právníci, proto je důležité vše projednat,“ řekl Pavel.

Tagy:
prezidentské volby Andrej Babiš ODS Petr Pavel Pražský hrad ANO 2011 vláda vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod