Maraton končí. Vláda prosadila nižší valorizaci důchodů, opozice mluví o ústavní stížnosti

Pátým dnem skončilo mimořádně jednání v Poslanecké sněmovně. Vládní koalice v sobotu před polednem prohlasovala omezení valorizace důchodů na červen i přes rozsáhlé obstrukce opozičních zákonodárců v čele s Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD). Ti však nyní mluví o ústavní stížnosti a navíc vyzývají zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval. Nyní má jít novela ke schválení do Senátu.

V Poslanecké sněmovně trvalo jednání o vládní novele, která měla za cíl snížit plánovanou valorizaci důchodů, celých pět dní. Nakonec o ní rozhodlo 95 poslanců, proti bylo 74. Zákonodárci se po hlasování krátce před pravým polednem v sobotu rozešli a sejdou se znovu až v úterý 7. března na další schůzi.

Babiš i Okamura si svými „fyzickými“ obstrukcemi vybojovali v pátek zpět neomezené řečnění, které bylo původně limitováno pěti minutami. Opoziční poslanci po dosažení kompromisu stáhli své přihlášky do rozpravy a na jednání navázali v sobotu v 8:00. Finální hlasování o snížené valorizaci důchodů tak nakonec proběhlo v sobotu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paradox s nižším růstem důchodů. Na své platy politici nesáhli, i když stouply o desetitisíce

Opoziční ANO a SPD podle očekávání v úvodním hlasování neprosadily zamítnutí předlohy, pro bylo 67 ze 154 zákonodárců. Poslanci poté rozhodovali o jednotlivých úpravách novely, kterých bylo na 300, do debaty se nikdo nepřihlásil.

Únava a vyčerpání byla ve Sněmovně hodně znát. Poslanec hnutí ANO Milan Wenzl se v pátek při cestě na řečnický pultík hroutil, na pomoc mu přiběhl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další kolegové z dolní komory. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zákonodárci nabídla, aby případně vystoupil později, pokud se necítí dobře, to ale odmítl. I tak musel svůj projev zkrátit, k čemuž ho přemluvili další přítomní poslanci poté, co slyšeli pokašlávání a těžknoucí hlas.

Poslankyně za hnutí STAN Lucie Potůčková si z dlouhého jednání dolní komory odnesla nechtěnou památku. „Přiznám to, selhala jsem, nevydržela jsem a třetí noc spánkuprostých obstrukcí mě udolala (nejen mě). Hodila jsem čelíčko na lavici a ten obtisk hodinek tam mám už dvě hodiny. Tak nevím. Tento způsob sněmovní práce zdá se mi poněkud nešťastným,“ napsala v pátek dopoledne na sociální sítě.

Předseda SPD Tomio Okamura si během pátku postěžoval, že si od něj Jurečka drží odstup. „Jeho místo je v záběru, vždy si při mém projevu odsedne. Buď si jde sednout na kraj, nebo do lavice – aby nemohl být konfrontován, aby veřejnost neviděla jeho reakci na mé vystoupení. Všiml jsem si toho opakovaně. Vždy si srabácky odsedne. Není to chlap. Pokud bych to měl říct slovy expremiéra Mirka Topolánka – asi nemá gule. Nejsem vulgární, to je výraz vašeho expremiéra za ODS,“ řekl rozčíleně Okamura.

Lidovecký ministr Jurečka se po chvíli vrátil do jednacího sálu, ale na své místo si hned nesedl. Okamurovi se přitom nelíbilo, že na něj ukazuje gesta, že žvaní. „Tady máte sedět, tady to ukazujte na kameru,“ vyzval ho. Jurečka pak reagoval na svém Twitteru. „Jsou lidé, se kterými nechcete jít nejen na pivo či být v jejich blízkosti, ale ani ve společném záběru kamery či na fotografii. Ale to v mém případě neplatí, pokud by šlo o Hayata Okamuru (bratr Tomia, pozn. red.), naopak. Vůči němu mám hluboký respekt,“ napsal.

Průměrný měsíční důchod by měl podle novely od června vzrůst jen o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Tagy: