ANO bude bohatý ženich, míní Kulidakis o budoucí koalici. Schmarcz zmínil zásadní chybu Babiše

Komentátoři Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Možným budoucím koaličním partnerem hnutí ANO může být podle komentátora Thomase Kulidakise jakákoliv strana. Ve vysílání CNN Prima NEWS označil nejsilnější subjekt ve volebních preferencích za „bohatého ženicha, který si bude vybírat z přehlídky nevěst“. Mimo jiné vysvětlil, proč by i pro odpůrce SPD mohlo být svým způsobem přínosné, aby tato strana zasedla v příští vládě. Komentátor Martin Schmarcz v souvislosti s tím zmínil i největší chybu lídra ANO Andreje Babiše ve vztahu k současnému předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).

Budoucím koaličním partnerem ANO může být podle Kulidakise kdokoli, podmínkou jsou stabilní preference hnutí. „Na této pozici si umím představit lidovce, část ODS – i když ani ANO nebude v tomto případě nadšené – nebo i komunisty či SPD. To mohou využít jiné strany, které se státotvornými slovy vstoupí do možné vlády, aby jim zabránily v účasti na řízení státu,“ objasnil v pořadu Zprávy Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovský: Rakušan byl v Bruselu s migranty úplně mimo. Marketing strachu, vpálil mu ministr

„Není náhodou, že kuloáry probleskuje informace o plánu na ‚povýšení‘ Petra Fialy, který by mohl ‚být odejit‘, a to cestou do Bruselu,“ rozhovořil se Kulidakis o jedné z mnoha možností budoucího povolebního vývoje. „Zatím ale vše naznačuje tomu, že ANO bude bohatý ženich, který si bude vybírat z přehlídky nevěst,“ dodal.

Účast ve vládě je podle něj pro SPD vymodleným přáním. „Také ti, kteří straně nefandí, by si měli přát, aby se podílela na řízení státu. Dokud je totiž partaj v opozici, vždy tvrdí, že by vše dělala lépe, ale až ve vládní funkci se ukáže, zda šlo jen o řečičky a vyprázdněné sliby,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Schmarcze může být šéf ANO premiérem pouze v případě, že hnutí vytvoří vládní koalici s SPD. Spolu by v případné povolební spolupráci nejen „těžko vydýchávalo Babiše na postu předsedy vlády“, ale muselo by prý i razantně sáhnout do znění zákona o střetu zájmů. Impulzem pro změnu odmítavého postoje vládních subjektů ke spolupráci s nejsilnější opoziční stranou by mohl být předseda SPD Tomio Okamura na postu ministra vnitra či spravedlnosti.

Babiš se však v očích Schmarcze dopustil zásadní chyby. „Příliš tlačí na ODS, aby ‚sundala‘ Fialu, a příliš se snaží o rozdrolení koalice. Jenže i v politice funguje zákon akce a reakce. Celé minulé volební období hlásal, že se proti němu všichni spikli, což vedlo skutečně k jeho porážce. Na jeho místě bych si hlídal svých více než 30 procent volebního potenciálu. Svou snahou si také může proti sobě poštvat ty občanské demokraty, kteří by se možná i současného předsedy zbavili,“ vysvětlil komentátor.

Rovněž pronesl, že šéf opozičního hnutí svými řečmi o „defializaci posiluje slabšího premiéra“. „Pokud myslí spolupráci se stranami Spolu vážně, měl by ubrat plyn,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Udělám vše proti koalici ANO a SPD, Babišovo hnutí ohrožuje bezpečnost země, tvrdí Fiala

Tagy:
Andrej Babiš chyba ODS volby pořady CNN Prima NEWS komentátor SPD koalice ANO 2011 SPOLU Zprávy plus Martin Schmarcz Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Thomas Kulidakis