Zdechovský: Rakušan byl v Bruselu s migranty úplně mimo. Marketing strachu, vpálil mu ministr

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (6)

Další spor mezi koaličními partnery rozpoutal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský svými slovy na adresu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Podle něj byl naivní při vyjednávání kolem migračního paktu v Evropské unii. V této souvislosti europoslanec připomněl nedávné znásilnění nezletilé dívky na Sicílii. Podle Rakušana však Zdechovský šíří marketing strachu.

Rakušan podle Zdechovského nezvládl vyjednávání o migračním paktu. „Evropské právo je strašně těžké a Vít Rakušan přišel do Bruselu s naivitou. Já jsem mu potom poslal celkem dlouhou SMS, v níž jsem mu napsal, že je úplně mimo. Máme tady příklad z minulého týdne, kdy skupina Egypťanů, která přišla na Sicílii, znásilnila třináctiletou holku za přítomnosti kluka. Ti se vůbec neměli na území Sicílie dostat,“ řekl Zdechovský v Partii.

ČTĚTE TAKÉ: Státy NATO bez ochrany USA? Jen kampaň Trumpa. V soukromí je příjemný, venku šelma, říká Babiš

Na to však reagoval sám Rakušan na sociální síti X. „Marketing strachu posun v hledání skutečně účinného řešení migrace nepřinese. Mrzí mě, že k němu vedle populistů a extremistů sahá i lidovec Zdechovský. Co po letech přešlapování v otázce nelegální migrace potřebujeme, je solidární, celoevropský a hlavně věcný postup. A v tom je bohužel ‚úplně mimo‘ kolega Zdechovský,“ napsal ministr.

„Je smutné, když europoslanec, jehož tým na migračním paktu údajně ‚strávil stovky hodin‘, nezná rozdíl mezi screeningem a azylovou procedurou, jak předvedl v minulém vstupu na Primě. Ještě smutnější je, že na oslabení některých opatření paktu si stěžuje europoslanec, když k tomu došlo právě během jednání s EP. My ale místo hledání viníka už teď hledáme způsoby, jak nad rámec paktu ochranu vnější hranice EU dál posilovat,“ dodal.

To si však Zdechovský nenechal líbit. „Mrzí mě, že jste dnešní vzkaz ke spolupráci neslyšel. Takhle budete opět za hlupáka. Migraci, pane ministře, při vší úctě k vám, vůbec nerozumíte. A můžete mě dávat jakékoliv nálepky. Děláte to stejně jako Andrej Babiš,“ reagoval.

Podle Rakušana však současnému stavu věci naopak nerozumí Zdechovský. „Pane europoslanče, je mi to líto, ale každým dalším tweetem dáváte najevo neznalost. Matete diváky Primy, ty, kdo věci rozumí, ale zmást nemůžete. Migrační pakt teď EP projedná ve výborech a pak bude hlasovat na plénu. Takže je to na vás, já svůj díl práce odvedl, jak nejlépe jsem mohl,“ napsal ministr vnitra.

Zdechovský v Partii rovněž pronesl, že si Rakušan dělá především své PR. „Rád bych řešil věci, které jsou pro nás důležité. Možná budu naštvaný na Víta Rakušana, pokud nevyjedná migrační pakt. Měl by si přestat dělat PR a začít makat,“ řekl.

Tagy: