Hádka ve studiu: Berete lidem majetky, vmetl Fiala z SPD vládě. Radši nelžete, opáčil Výborný

Šéf poslanců SPD Radim Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 15.10.2023

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala neudržel své nervy na uzdě a vyjel v pořadu Partie Terezie Tománkové na ministra zemědělství Marka Výborného. Důvodem byly Výborného narážky, že Fiala problému nerozumí a má špatné podklady. Opoziční poslanec následně ministra obvinil, že vláda bere zemědělcům jejich majetek a ničí celý zemědělský sektor. Výborný takové nařčení odmítl a vyzval svého protivníka, aby přestal lhát.

Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že zemědělci se bouří proti politice svého ministerstva. Citoval přitom z ústavní stížnost od soukromých vlastníků zemědělských majetků. „Podávají ji na vás, protože ničíte české zemědělství, berete jim jejich majetky a měníte jim dotace. Mají milionové úvěry a nyní jim měníte pravidla hry,“ zdůraznil poslanec SPD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda se jen tváří, že škrtá, řekl Havlíček. ANO by s námi výdaje neřezalo, reagoval Skopeček

Ministr zemědělství byl evidentně zaskočen a několikrát se Fialy zeptal, jaké majetky jim stát bere. „Komu co bereme? Radši nelžete,“ řekl.

Výborný si svého protivníka dobíral, že má špatné podklady a nehovoří k věci. „Já se usmívám. Pane předsedo, vás ale omlouvá, že nejste expert na zemědělství. Respektuji, že máte špatné podklady,“ řekl na Fialovou kritiku, že odklání dotace od výrobců potravin.

To ale Fiala nevydržel a ujely mu nervy. „Nám tady od začátku lžete. Neustále říkáte, že lžeme my, abyste se vykroutil z odpovědi. Neříkejte, že něco nevíme nebo že máme špatné podklady. Soustřeďte se na téma a řekněte nám, jak to je,“ vyjel na ministra.

„Nepotřebuji z ničeho vylhávat. Máme zde přímé evropské dotace, které směřují ke všem. Není pravda, že by velcí zemědělci skončili v minulém roce s nulou. Investiční dotace (ministerstva zemědělství, pozn. red.) dostávají malí a střední podnikatelé,“ reagoval na to Výborný.

Fiala nakonec vychladl a pokračoval v diskusi umírněným tónem. Svůj útok na Výborného ale obhajoval. „Rozčiloval jsem se naprosto oprávněně, protože to nebudu neustále poslouchat,“ ukončil hádku.

Tagy:
dotace Terezie Tománková ministr zemědělství vláda Radim Fiala Marek Výborný Ministerstvo zemědělství České republiky