ANO si vybírá, kdo mu políbí prsten, glosoval Klempíř spojení s Motoristy. Může uspět?

Odborník na politický marketing Oto Klempíř

360° (229)

ANO si vybírá, kdo mu políbí prsten, glosoval expert na politický marketing Oto Klempíř možné spojení hnutí s Motoristy do sněmovních voleb. Narážel tak na fakt, že tyto strany vyslaly do senátních voleb společného kandidáta Borise Šťastného. Experti v pořadu 360° na CNN Prima NEWS popsali, jak podle nich volební klání dopadne a jaký potenciál má spojení ANO a Motoristů do budoucna.

Kampaň před volbami do Senátu se rozjíždí. Zajímavý souboj se rýsuje v Praze 12, kde exposlanec ODS Boris Šťastný, tentokrát však ve dresu koalice Motoristé sobě a hnutí ANO, vyzve stávajícího senátora a kandidáta koalice Spolu Pavla Fischera. Šťastný svou kandidaturu popisuje jako „střet protivládního tábora s vládním“.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí SPD je zoufalé, a tak straší brutálními plakáty. Okamura se už lidem okoukal, říká Valeš

Politolog Lukáš Jelínek ji však podle vlastních slov vnímá spíše jako symbol toho, jak je současná politická scéna „bláznivá“. Šťastný byl totiž členem ODS v devadesátých letech, tedy v době, kdy se proti straně výrazně vymezoval současný lídr ANO Andrej Babiš. „Zároveň připomenu, že Robert Šlachta, předseda Přísahy spolupracující s Motoristy, dostal premiéra ODS Petra Nečase takříkajíc do tepláků,“ konstatoval v pořadu 360°.

Voliči se podle Jelínka budou rozhodovat, jak naznačil sám Šťastný, mezi vládou a opozicí. Šance jsou vyrovnané, shodl se s politologem Janem Kubáčkem.

Podle Kubáčka se navíc celá situace vyostří tím, že druhé kolo senátních voleb připadá na Den české státnosti, což nenahrává příliš vysoké volební účasti. „Budou doslova rozhodovat rozvětvené rodiny nebo to, že se někomu podaří v poslední chvíli získat více voličů, natáhnout je na určité téma, podchytit nějakou zájmovou skupinu,“ řekl Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že výsledný rozdíl může tvořit pár hlasů.

U hnutí ANO a Motoristů v poslední době vyvstávají otázky, zda se spojí i do sněmovních voleb v příštím roce. „Vypadá to, že si to kluci dobře rozmysleli, protože pan motorista Turek je teď na vítězné vlně a ANO se cítí silné v kramflecích a vybírá si, kdo mu políbí prsten,“ glosoval to Klempíř.

Zároveň podotkl, že kdyby ANO v případě jeho vítězství oslovila koalice Spolu kvůli dohodě, Babiš by je odmítl právě kvůli Motoristům. „On jim samozřejmě řekne: ‚Já už tady mám svoje Motoristy, co po mně chcete?',“ shrnul marketingový expert.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zombíci a svině? Foltýn svými výroky rozpoutal debatu, Zeman sáhl k přirovnání s nacisty

Tagy: