Zombíci a svině? Foltýn svými výroky rozpoutal debatu, Zeman sáhl k přirovnání s nacisty

Otakar Foltýn

Otakar Foltýn čelí kritice

Svině a zombíci. Tak vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn označil některé zastánce ruské agrese. Jeho slova vzbudila rozruch. Podle bývalého prezidenta Miloše Zemana připomínají projevy nacistů.

Není to poprvé, co vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn svými slovy vzbudil rozruch. Tentokrát vystoupil na debatě s názvem „Pravda není jenom slovo“ v rámci festivalu ve Slavonicích. „Proč vůbec někdo může obdivovat, omlouvat nebo dokonce blahořečit tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je třeba současný Putinův. Velmi často to jsou lidi, kteří jsou nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jenom životní smůlu... a nebo to jsou prostě jenom svině,“ uvedl Foltýn.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Podle exprezidenta Miloše Zemana Foltýnovy výroky připomínají projevy nacistů. „Také oni mluvili o sviních, které je potřeba zlikvidovat, a také tu likvidaci prováděli. Přál bych si, aby plukovník Foltýn nedošel k budování koncentračních táborů,“ sdělil Zeman.

Podle opozice taková slova vyvolávají otázky o smyslu funkce vládního koordinátora strategické komunikace. „Pan plukovník se do médií dostává kontroverzními výroky, které za mě nejsou strategické a není to moc komunikativní, protože ta komunikace má právě vytvářet mosty,“ sdělil poslanec Patrik Nacher (ANO).

Sám Foltýn si ale za svými slovy stojí. „Mně přijde až nenormální, že vedeme diskusi o nějakém pejorativním výrazu, místo abychom se bavili o tom, co ruská armáda dělá,“ řekl Foltýn.

Bývalý náčelník vojenské policie se stal vládním koordinátorem strategické komunikace v červnu. Za úkol má informovat lidi o základních hodnotových tématech státu jednoduše a srozumitelně. Foltýnovy výroky chtějí podle informací CNN Prima NEWS řešit i někteří poslanci mediálního výboru. On sám je prý připraven do Sněmovny dorazit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: SPD je ve stádiu strmého pádu, myslí si Balšínek. Budou rádi, když se dostanou do Sněmovny

Tagy: