Valeš: Hnutí SPD je zoufalé, a tak straší brutálními plakáty. Okamura se už lidem okoukal

Hnutí SPD je zoufalé, a proto dělá zoufalé činy. Tak hodnotí pro CNN Prima NEWS novou marketingovou kampaň opozičního hnutí politolog Lukáš Valeš. Reaguje tím na bizarní plakáty, na kterých je například migrant se zakrvácenou košilí nebo zombie u volební urny. Experti se shodují, že hnutí Tomia Okamury musí bojovat o své voliče na více frontách a ve vedení panuje strach z nepovedených evropských voleb.

Opoziční hnutí Tomia Okamury se po evropských volbách nedaří oslovit voliče. Ještě na konci loňského roku byla SPD ve volebním modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS druhá se ziskem 12 procent voličů. V posledních šetřeních se ale propadla na 7 až 8 procent. Hrozbou se pro hnutí stává zejména konkurence v podání Přísahy a Motoristů sobě, která se na ně dotahuje.

ČTĚTE TAKÉ: Podrží Chomutov Hrabáče? Místní politika se začíná zpěčovat centrální, tvrdí politologové

SPD proto přišla s tvrdou kampaní, která je doprovázená bannery. Na nich je například vyobrazena žena, která se obává migrantů nebo zombie s hlasovacím lístkem upozorňující na možné podvody při korespondenční volbě.

Na bannery hnutí SPD se můžete podívat zde:

Podle politologa Lukáše Valeše to ukazuje na bezradnost hnutí. „Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Vedení spolu s Tomiem Okamurou je velmi vyděšené z výsledků evropských voleb. Byli totiž přesvědčení, že nemají konkurenta. Teď se snaží za každou cenu oslovit voliče poměrně brutální kampaní. Je otázka, zda to bude stačit a zda se to potká s náladami voličské obce,“ řekl pro CNN Prima NEWS Valeš.

Hnutí může nahrávat, že situace některých lidí není ani po zkrocení vysoké inflace dobrá. Roste totiž počet domácností, které mají problémy s placením složenek. „Evropské volby ukázaly, že minimálně 30 procent voličů je ochotno volit protisystémové strany. My nevíme, jestli si SPD svou pozici udrží. Podle mého šanci stále má,“ dodal Valeš.

Jako mnohem důležitější je podle Valeše spojení SPD se svými konkurenty. „Opoziční hnutí totiž navázalo spolupráci s PRO Jindřicha Rajchla nebo v některých případech i se Svobodnými. Dá se ale říct, že se neštítí ničeho. Hnutí prochází krizí. Ta je dána okoukaností Tomia Okamury a také tím, že sedí v parlamentu a ještě nic nedokázal. Na druhé straně má hnutí pevné jádro a ještě bych je neodepisoval,“ dodal politolog.

Balšínek: SPD je ve stádiu strmého pádu

O krizi hnutí SPD hovoří také šéfredaktor webu Echo24 a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že hnutí Tomia Okamury zažívá strmý pád ze svých dříve neotřesitelných pozic. „Jdou cestou velmi agresivní kampaně, která sice může oslovit malou část veřejnosti, mnohem větší část společnosti ale odradí,“ uvedl Balšínek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

Podle něj může reálně hrozit, že se hnutí nemusí dostat v příštích sněmovních volbách do dolní komory. „Dokonce bych se vsadil, i když to nerad dělám, že i kdyby se SPD spojila s podobnými hnutími do parlamentních voleb, nemusí se dostat do Sněmovny,“ dodal Balšínek.

Tagy:
plakát politika STEM Tomio Okamura volby Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu Dalibor Balšínek Lukáš Valeš politický proces politické strany a hnutí