Anonym vyhrožoval střelbou na fakultě v Ostravě. Škola dočasně uzavřela univerzitní budovy

Před policií v Brně ujížděl řidič.

Anonym vyhrožoval střelbou na fakultě

Anonyma, který ve středu vyhrožoval střelbou na Filozofické fakultě Ostravské univerzity v centru krajské metropole, dopadla policie. Škola preventivně uzavřela univerzitní objekty v centru města a nikdo nebyl zraněn. Informaci potvrdili vedoucí Centra marketingu, komunikace a popularizace z univerzity Adam Soustružník a policejní mluvčí Soňa Štětínská. Mělo by se jednat o bývalého studenta univerzity.

Podle Soustružníka se univerzita o výhrůžce dozvěděla od policie. „Z preventivních důvodů jsme přistoupili k evakuaci a uzavření objektů Ostravské univerzity. Před 13:00 jsme od Policie ČR obdrželi informaci, že byl možný pachatel zadržen,“ uvedl Soustružník. Při uzavírání budov měla se školou spolupracovat policie, například na filozofické fakultě byli podle očitých svědků policisté se zbraněmi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandální, kritizuje počínání policie na fakultě Valeš. Zmínil Rakušanovu největší chybu

Štětínská upřesnila, že o hrozbě se policisté dozvěděli od svých jihomoravských kolegů. „Dopoledne přijali jihomoravští kolegové informace o výhrůžce zaslané na adresu zdravotnického zařízení v jejich kraji, kdy neznámá osoba popisovala určité skutečnosti související s poskytováním zdravotní péče. Současně zmínila možnou hrozbu střelby na konkrétní fakultě jedné z ostravských vysokých škol. Kolegové po ověření totožnosti kontaktovali neprodleně moravskoslezské policisty, neboť útok měl směřovat ke škole v krajském městě, současně osoba z Ostravy pochází,“ uvedla Štětínská na oficiálním webu Policie.

Dodala, že policisté přijali preventivní bezpečnostní opatření a začali hledat autora výhrůžky. Za asistence zásahové jednotky muže po poledni zadrželi v Ostravě. „V této chvíli, po ověření dalších informací, jsme již preventivní opatření ukončili, pominulo podezření z možného ohrožení. Se zadrženým mužem, podezřelým z trestného činu nebezpečné vyhrožování, pracují kriminalisté Městského ředitelství policie Ostrava,“ doplnila mluvčí.

Podle Soustružníka nemuseli být evakuováni studenti, protože se zatím v univerzitních budovách nezdržují. Dosud totiž nezačala výuka. „Evakuovali jsme řádově vyšší desítky zaměstnanců,“ řekl Soustružník.

Minulý rok v prosinci zemřelo při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 14 lidí a dalších 25 jich bylo raněno, někteří vážně. Střelba v univerzitní budově na náměstí Jana Palacha na Starém Městě je nejtragičtějším podobným případem v Česku.

Školy v Česku v posledních dnech čelí výhrůžkám. Výhrůžné e-maily dostávají české školy od minulého úterý. V dopisech jejich autor školám hrozil, že jsou zaminované, případně jim vyhrožoval výbuchem. S podobným problémem se potýkaly i školy na Slovensku. Kvůli výhrůžkám vznikla minulý týden pracovní skupina, ve které mají zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslanci začali vyšetřovat loňskou střelbu na filozofické fakultě. Kdy sdělí výsledky?

Tagy:
škola vzdělávání Ostrava Ostravská univerzita trestná činnost střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy trestná činnost, právo a spravedlnost vysoké školy a univerzity