Útočník v Praze zabil nejméně 15 lidí. Předtím zastřelil otce, inspiroval se v zahraničí

 Policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan

Tisková konference policie ke střelbě v Praze

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze ve čtvrtek zastavila vánoční shon v celé Praze. Během incidentu přišlo o život více než 15 lidí a minimálně 24 jich bylo zraněno. Policejní prezident Martin Vondrášek během tiskové konference uvedl, že policie zahájila pátrací akci ještě předtím, než byla ohlášena střelba na filozofické fakultě.

„Policie České republiky obdržela ve 12:20 informaci o tom, že čtyřiadvacetiletý muž z obce Hostouň měl odjet do hlavního města s tím, že si plánuje vzít svůj vlastní život. Ve 12:45 jsme zjistili, že v té samé obci byl nalezen mrtvý muž. Ukázalo se, že je to otec podezřelého, který se měl dopustit i hrůzného činu na univerzitě,“ sdělil Vondrášek.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický útok v Praze: Rozbuškou mohl být i stres z Vánoc, myslí si sociolog

Policii podle Vondráška netrvalo dlouho zjistit, že je mladík studentem filozofické fakulty a ve 14 hodin měl mít v jejím objektu v Celetné přednášku. „Proto jsme se bezodkladně vydali na místo, kde jsme provedli evakuaci tohoto objektu, kterou jsme ukončili ve 14:22 a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži,“ popsal policejní prezident.

Ke střelbě však došlo jinde –⁠ v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí. „Zásah v tuto chvíli stále probíhá. Probíhají tam pyrotechnické prohlídky a dochází k násilnému vstupu do dalších prostor budovy. V tuhle chvíli nemáme finální informaci, a ještě jsme ani nezačali se ztotožňováním zastřelených. Prostor musí být nejdříve čistý a pro ostatní bezpečný,“ vysvětlil Vondrášek pár hodin po hrůzném útoku.

S jistotou se v tuto chvíli nedá potvrdit, zda je útočníkem skutečně muž, po kterém policisté na Kladensku vyhlásili pátrání. „Vzhledem k devastujícímu zranění, které utrpěl před svou smrtí podezřelý, nemůžeme na 100 procent v tuto chvíli potvrdit totožnost. Pracujeme s vysokou mírou pravděpodobnosti,“ upřesnil.

Policejní prezident také poskytl informací, že se útočník mohl inspirovat obdobnou hrůznou událostí: „Není to ověřené, ale z jednoho účtu na sociálních sítích vyplývá, že se měl inspirovat teroristickým útokem, ke kterému došlo v Rusku na podzim tohoto roku.“

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

Tagy:
Krimi zprávy střelba krimi Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vražda násilí