Skandální, kritizuje počínání policie na fakultě Valeš. Zmínil Rakušanovu největší chybu

Vít Rakušan na tiskové konferenci policie k případu střelby na Filosofické fakultě

Kdo selhal na FF UK?

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i policie nesou za tragédii na filozofické fakultě politickou odpovědnost, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš v souvislosti s novými informacemi z policejního spisu. Počínání strážců zákona před střelbou označil za trestuhodné a skandální. Zmínil také, v čem udělal Rakušan, ale i zásahové jednotky, největší chybu.

Nově zveřejněné informace z policejního spisu, který získali novináři MF Dnes, mohou podle politologa otřást pozicí ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Zřejmě největší chyba ministra i policie byla, že si ani na vteřinu nepřipustili sebemenší problém, a to při tak velkém zásahu. Přitom je normální, že se chyby dějí,“ řekl Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nové detaily o střelbě na UK? V zahraničí by ministr nabídl rezignaci, říká Kubáček

Ze spisu vyplývá, že střelec byl v hlavní budově fakulty na Palachově náměstí v 13:23, tedy zhruba ve stejný čas, kdy tam dorazili také policisté.

„Nyní se dozvídáme, že policie byla v budově filozofické fakulty již hodinu a půl před střelbou. Prohledala pouze první patro a do druhého ani nešla, přestože tam kabinety katedry historie pokračují,“ pokračoval politolog. Vystupování Rakušana po střelbě, kdy tvrdil, že zásah proběhl bez problémů, i samotné počínání policie před tragédií, označil za skandální.

Trestuhodná nekomunikace s fakultou

Policie rozhodla o odložení případu, zdůvodnila to nesrovnalostmi. Univerzita Karlova v pondělí informovala, že proti rozhodnutí podá stížnost.

Dalším selháním v případu se má podle MF Dnes týkat systému kontroly držitelů zbrojních průkazů. Vyšetřování ukázalo, že v roce 2022 střelec navštěvoval psychiatra, duševně nemocný ale nebyl. To ale nevěděl jeho praktický lékař, který mu o rok později dal kladný posudek k získání průkazu.

Podle Valeše z nově zveřejněných informací vyvstávají otázky, zda obětí nemohlo být podstatně méně, případně zda nešlo tragédii zabránit. „Hlavní budova filozofické fakulty měla být vyklizena stejně jako budova v Celetné ulici,“ míní Valeš.

Nekomunikaci policie s vedením fakulty Valeš označil jako trestuhodnou. „Nevím, jestli pan Rakušan ve funkci skončí, ale minimálně by to stálo za velké pokání, protože policie i on sám nesou jednoznačnou politickou odpovědnost,“ sdělil politolog.

Otřese případ s pozicí vlády?

Podle Valeše mohou závěry vyšetřování střelby na filozofické fakultě vládě Petra Fialy (ODS) uškodit. „Toto je věc, kterou bez rozdílu politického vnímání sleduje každý občan České republiky. Co se stalo lidem na filozofické fakultě, se mohlo stát komukoliv z nás,“ uvedl Valeš s odkazem na to, že vrah původně plánoval střílet v centru Prahy.

„Starostové a vláda mají jediné štěstí, že nové informace byly zveřejněny až po evropských volbách a těsně před prázdninami, takže vláda očekává, že to vyšumí, ale nemělo by. Blíží se krajské volby a pro vládu jako celek i hnutí STAN to může být velmi přitěžující okolnost,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Tagy:
policie střelba Vít Rakušan ministr vnitra Starostové a nezávislí Univerzita Karlova vláda Lukáš Valeš Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Mladá fronta DNES střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy