Výhrůžky školám nekončí: Po hrozbě výbuchem se učilo i venku, policie vyslala vzkaz

Ve Vsetíně začne platit zákaz telefonů na školách.

Školám přišly další výhružné e-maily

Přes 490 škol ve čtvrtek opět dostalo výhružný e-mail, uvedla policie na síti X. Závažnost hrozby považují policisté za velmi nízkou. Postupují jako v předchozích dnech, kdy se snažili co nejméně narušit výuku. V úterý dostaly stovky škol v celém Česku oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Ve středu obdržely některé školy e-mail vyhrožující výbuchem. Policie žádá veřejnost, aby sdílením na sociálních sítích podobné výhrůžky nešířila. S podobným problémem se potýkají školy na Slovensku.

„Modus operandi je velmi podobný tomu z předešlých dní a ačkoliv se nejedná o stejnou e-mailovou adresu, tak ale propojenost mezi účty dle našich informací existuje,“ uvedla ráno policie na sociální síti X v souvislosti s opakujícími se výhrůžkami.

ČTĚTE TAKÉ: V dětském domově v Trenčíně ležela mrtvá 19letá dívka. Několik dní o těle nikdo nevěděl

Hrozbu podle policie nelze podcenit. „Budeme postupovat naprosto identicky jako v minulých dnech. Stále platí, že nechceme zasahovat do chodu škol, protože relevantnost výhrůžky považujeme za velmi nízkou,“ upozornili muži zákona.

Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Práci jim podle čtvrtečního vyjádření policie komplikuje „sdílení nepodložených printscreenů z telegramových skupin českou veřejností“. „Právě toto ‚zaplevelení' veřejného prostoru je standardní strategií útočníků, kterou sledujeme po celém světě. Prosíme, nešiřte do svých skupin podobné výhrůžky,“ apelovala později policie na sociální síti X.

Ve Středočeském kraji obdrželo ve čtvrtek výhružný e-mail s hrozbou bombového útoku téměř 100 škol, řekla mluvčí policie Barbora Schneeweissová. „Přijali jsme adekvátní opatření, nic nepodceňujeme,“ zdůraznila. V kontaktu s policií je podle mluvčího Víta Hofmana rovněž pražský magistrát, který je připraven s ní spolupracovat. Podle mluvčího jsou však postupy a řízení a řešení situace na straně policie.

V Příbrami ráno policie evakuovala všechny základní školy. „E-mail směřoval na celé ORP Příbram,“ řekla mluvčí města Eva Švehlová. Děti se podle ní učily venku, po prohledání škol se vracely. „V jedné škole byly děti puštěny po domluvě s rodiči domů,“ doplnila mluvčí.

V Mělníku přišla hrozba do Základní školy Jindřicha Matiegky. „Kontaktoval jsem ředitelky a ředitele všech mělnických škol. Ti podobný e-mail nedostali,“ uvedl ráno starosta města Mělník Tomáš Martinec. Policie podle něj vyhodnotila, že vzhledem k plošnému zásahu a způsobu varování zřejmě nejde o reálnou hrozbu.

V Hradci Králové dorazily výhrůžné e-maily do všech městských škol. „Ředitelé škol okamžitě informovali operační středisko policie. Zároveň od policie dostali pokyn ke zvýšené ostražitosti, prohledání školních budov a zajištění čehokoli podezřelého,“ uvedla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Liberci přišel e-mail s hrozbou do 12 z 21 městských základních škol v Liberci. „Všechny to řeší s policií. Nebudeme sdělovat, jakým způsobem naše školy reagují, abychom útočníkům navenek neposkytovali žádné informace,“ uvedl náměstek primátora Liberce pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle ředitele Základní školy Kpt. Jaroše v Třebíči Karla Doláka výhrůžné e-maily přece jenom chod školy naruší. „Je to jistá drobná nervozita, ale začínáme být proti tomu imunní, ale v žádném případě to nepodceníme,“ řekl.

Výhrůžky výbuchem se podle středečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) týkaly v úterý 600 škol a o den později 400 zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty. Rakušan uvedl, že cílem výhrůžek je znejistit společnost a vnést do ní strach a nervozitu. „Tento modus operandi jsme v minulosti viděli i na jiných místech Evropy,“ dodal. Policie podle ministra pracuje s větším počtem vyšetřovacích verzí a vyměňuje si poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bodající školačka z Domažlic do vězení nemůže. Co ji čeká dál? Expertka nastínila tři možnosti

Tagy:
domácí školy hrozba krimi výhrůžky školství policie