Antigenní testy koupíte už i v supermarketu. Řetězec chystá rodinná balení

Antigenní testy na koronavirus si od úterý mohou lidé zakoupit i v supermarketech. Společnost Kaufland prodává testy s odběrem z přední části nosu přibližně za 150 korun. Podle tiskové mluvčí Kauflandu Renaty Maierl je o zboží velký zájem. O prodávání antigenních testů uvažují ale i další řetězce.

V Kauflandu, který testy začal prodávat v úterý, platí omezení jednoho balení na zákazníka v jeden den. „Zájem je zatím velký, pokladní občas musí zákazníky upozorňovat na překročený limit. Plánujeme rozšířit nabídku o rodinné balení testů po 25 kusech,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Řetězec prodává testy Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test. Za jeden lidé zaplatí 149,90 korun.

Kaufland minulý týden také uvedl, že v polovině března chce do prodeje zařadit ještě NEWGENE Novel Coronavirus Detection Test Kit, který zjišťuje přítomnost koronaviru ze slin.

O zavedení prodeje uvažují i další obchodní řetězce. V nejbližší době s ním chce začít i společnost Globus, která zatím vyjednává s dodavatelem. Zařazení testů pro samotestování do nabídky zvažuje také řetězec Albert. „Zjišťujeme možnosti,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Úleva ze zdravotního pojištění

Test, který nabízí Kaufland, je na seznamu schválených výjimek ministerstva zdravotnictví. Pokud si tedy takový koupí živnostník nebo firma, může na něj nárokovat úlevu 60 korun ze zdravotního pojištění. Stát touto formou přispívá nejvýše na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) měsíčně.

Sady pro domácí testování na koronavirus, které lze provést bez přítomnosti zdravotníka, prodávají také tuzemské lékárenské sítě.

Tagy: