Migranti zaplavili italský ostrov. Apokalypsa, policie musí používat obušky, běduje farář

Na Lampedusu připlulo během pár dní několik tisíc migrantů (14. 9. 2023).

Stav nouze na Lampeduse

Úřady na italské Lampeduse vyhlásily ve středu večer stav nouze poté, co tam dorazilo za tři dny skoro 10 tisíc migrantů. To je více, než má ostrov obyvatel, tamní migrační středisko má navíc kapacitu jen pro zhruba 400 osob. Situaci označil za „tragickou, dramatickou a apokalyptickou“ i farář Don Carmelo Rizzo ze sicilské provincie Agrigento, pod niž Lampedusa spadá. Počty běženců plavících se přes Středozemní moře jsou na vzestupu a zřejmě překonají rekordy z minulých let, odhadl odborník na migraci z Ústavu informatiky Robert Stojanov ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vyhlásili jsme nouzový stav. Žádáme totéž, co už několik měsíců, aby ostrov chránily lodě s radary, a také pomoc pro náš ostrov, který je pod velkým tlakem,“ řekl novinářům starosta Lampedusy Filippo Mannino.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do pašování migrantů se zapojují Češi. Německá policie zadržela dva, v dodávce vezli 49 lidí

Lampedusa, která leží asi 140 kilometrů od tuniského pobřeží a má 6 000 obyvatel, se s přílivem migrantů potýká dlouhodobě. Letos je ale migrační vlna nebývale velká. Od začátku roku dorazilo přes moře do Itálie podle středečních údajů ministerstva vnitra na 125 928 migrantů, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loni, kdy to bylo 65 517, a trojnásobek ve srovnání s 41 286 lidmi v roce 2021. Většina běženců připlouvá do Itálie na Sicílii, pod kterou spadá i Lampedusa.

Apokalypsa, lamentuje farář

Podle místního faráře je situace „apokalyptická“. „Neuklízejí se ani odpadky. Voda na ostrov přichází z pevniny. Červený kříž má zásoby, ale když jich každý den připlouvají tisíce, perou se o vodu mezi sebou. Jsme v pohotovosti, i biskup je z toho rozrušený,“ uvedl Rizzo v rozhovoru pro portál Stranieri in Italia.

„Všechno je náročné. Pro nově příchozí není ani místo na spaní nebo příležitost dojít si na záchod, je to opravdu apokalypsa. Dokud jich přicházelo do tisícovky denně, dokázali jsme dopad na místní obyvatelstvo zvládat, i když s obtížemi. Ale teď? Policie už musí používat obušky a migranti proudí do vesnice,“ řekl.

OSN vyzývá k evropské solidaritě s Itálií

K situaci na Lampeduse se ve středu vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval k „evropské solidaritě“ s Itálií. Podle italského ministra zahraničí a bývalého předsedy europarlamentu Antonia Tajaniho ale ani Evropa sama migrační problém nezvládne. „Evropa sama není schopna vyrovnat se s tak velkým problémem, který se týká téměř celé Afriky a také balkánské migrační trasy,“ řekl deníku Corriere della Sera. Podle ně je třeba situaci řešit i na půdě OSN či skupiny velkých ekonomik G20.

„Pracujeme na velké mezinárodní konferenci, která musí být reálným začátkem procesu stabilizace Sahelu,“ řekl šéf italské diplomacie s odkazem na subsaharskou oblast Afriky, z níž pochází velká část afrických migrantů přicházejících do Evropy. Itálie podle Tajaniho dělá, co je v jejích silách.

Řím: Systém azylu v první zemi je zastaralý

Tajani vyzval k pomoci zejména další evropské země. „Ursula von der Leyenová řekla, že jsme blízko migrační dohody. Ale my už nemáme čas, musíme aplikovat dohody, které platí,“ řekl italský ministr zahraničí ke středečnímu projevu šéfky Evropské komise. Rovněž označil takzvaný dublinský pakt za zastaralý. Podle něj musejí žádosti migrantů o azyl vyřizovat první země, do níž běženci vstoupí.

Dublinská pravidla kladou velkou zátěž na země, jako jsou Itálie, Španělsko a Řecko. Letos se ale s největším přílivem migrantů potýká právě Itálie, kam letos připlulo přes 120 tisíc běženců, zatímco do Španělska jich dorazilo od začátku roku asi 23 360 a do Řecka necelých 23 tisíc.

V současnosti sílí hlavně příliv běženců ze západní Afriky, uvedl pro CNN Prima NEWS odborník na migraci Stojanov. „Nárůsty jsou teď opravdu velmi vysoké a navyšují se především o lidi z Guinejského zálivu, ze zemí jako Pobřeží slonoviny či Guinea. Je evidentní, že letos asi překonáme čísla z posledních let,“ vysvětlil. Jestli vydrží současný trend, Itálie podle něj do konce roku zaznamená celkem okolo 200 tisíc imigrantů, dopravených přes moře.

K TÉMATU: Nárůst nelegální migrace do Evropy

Německo přerušilo příjem běženců z Itálie

Některé země EU loni slíbily pomoc s běženci státům, které čelí největší migrační vlně. Například Německo nabídlo, že přijme až 3 500 lidí. Dosud jich na základě tohoto dobrovolného mechanismu převzalo 1 731, z toho 1 043 z Itálie. Ve středu Berlín oznámil, že naplňování dohody přerušil, protože Řím podle německé vlády nerespektuje závazky vyplývající z dublinských pravidel.

Italská premiérka Giorgia Meloniová v reakci na německý krok řekla, že prioritou je zastavit masový příliv migrantů. „Otázka relokací je druhotná, velmi málo lidí bylo vráceno v posledních měsících,“ doplnila podle agentury ANSA.

Tagy: