Polská vláda v obřím průšvihu. Migrantům z Afriky za úplatky prodává víza, tvrdí opozice

Polská vláda čelí obří kritice za to, že údajně přihlížela nezákonnému jednání na svých konzulátech, které měly vydávat přednostní pracovní víza migrantům výměnou za tučný úplatek. Opozice tvrdí, že se za poslední tři roky kvůli podvodnému schématu do země dostalo nezákonně 350 tisíc migrantů, píše Politico.

Vláda ve Varšavě je již několik let proslulá pro svůj tvrdý přístup proti migrantům, hlavně vůči těm z Afriky nebo Blízkého východu. Na hranici s Běloruskem ostatně Polsko vystavělo velký plot, aby zabránilo volnému přecházení hranic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní migrace do Německa je nezvladatelná. Policisté volají po kontrolách na hranicích

Teď ale v zemi doutná skandál, který podle místní opozice ukáže, že antimigrační postoj vlády byl do jisté míry hraný, což může být pro kabinet před říjnovými volbami tvrdá rána.

Paradoxní podvod?

Web Politico upozornil, že opoziční strany tepají vládnoucí frakci Právo a spravedlnost za to, že údajně přehlížela nezákonné jednání na konzulátech v zahraničí. Podle opozice konzuláty na základě podvodné dohody vydávaly pracovní víza občanům ze zemí mimo Evropskou unii, a to výměnou za úplatek ve výši v přepočtu zhruba 100 tisíc korun.

„Víte, kdo přivádí do Evropy nejvíce muslimských migrantů? Ta stejná vláda, která jimi straší. Vláda Práva a spravedlnosti,“ napsal na sociální sítě Donald Tusk, lídr největší opoziční strany Občanská platforma.

V současnosti není jasné, jestli k podvodům skutečně docházelo a kdo z polské vlády o tom věděl. Tamní list Gazeta Wyborcza už ale v srpnu naznačil, že hlavní roli mohl hrát Piotr Wawrzyk, někdejší náměstek ministra zahraničí, kterého premiér Mateusz Morawiecki propustil na konci minulého měsíce.

Oficiálním důvodem vyhazovu byla „nedostatečně uspokojivá spolupráce“. Podle místních médií ale za tím mohlo stát podezření, že se Wawrzyk přímo podílí na podvodném vydávání pracovních víz pro migranty.

Polsko migranty nabírá

O případ se v současnosti zajímá tamní antikorupční policie i evropské orgány. Web Gazeta Wyborcza ostatně informoval, že některé členské státy Evropské unie upozornily na to, že Polsko vydává až podezřele moc pracovních víz.

Anonymní zdroj, zřejmě z polského ministerstva zahraničí, sdělil pro Radio Zet, že „v jedné africké zemi byly před polskou ambasádou stánky, kde se dala koupit orazítkovaná víza, stačilo jen přidat podpis“.

V roce 2021 Polsko vydalo zhruba 970 tisíc takzvaných prvotních povolení k pobytu, což představuje celou třetinu z celkového objemu všech povolení, která v tomto období vydaly státy Evropské unie lidem mimo EU.

Opozice tvrdí, že za poslední tři roky vláda vydala 350 tisíc podvodných víz.

Majitelé pracovních víz sice mají správně zůstávat v Polsku, jelikož je ale země součástí Schengenu, je pravděpodobné, že se volně pohybují po Evropě.

Tagy: