Aprílové počasí nekončí. Do středy teploty porostou, pak může znovu sněžit

Člověk s deštníkem

Počasí 19.4.2021 9:38 (zdroj: CNN Prima NEWS)

Chladné počasí nás bude provázet i začátkem nového týdne, objevovat se budou přeháňky, slunce se ukáže jen přechodně. Ve srovnání s přechozím týdnem se sice oteplí, přesto budou teploty většinou nižší, než bývá koncem dubna obvyklé. Nejteplejším dnem týdne má být středa, kdy maxima mohou vyšplhat až na 17 °C. Od čtvrtka se pak opět ochladí.

V České republice převládá v pondělí oblačné až zatažené počasí, které nadále ovlivňuje rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu nad jižní, střední a východní Evropou. „Trochu protrhanější obloha je na severu a severovýchodě Čech a také na střední a jižní Moravě,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu.

Déšť nebo přeháňky se zpočátku objevily především na jihu Čech, postupně se ale rozšířily na většinu území. Na severozápadě území bude pršet jen místy. „Počítejme s tím, že během následujících hodin bude srážek stále přibývat,“ upozornil meteorolog s tím, že během večera a noci srážek ubyde, načež v úterý ráno se opět vyskytnou.

🥶🔵❄️Chladné počasí bude doprovázet i začínající týden. Objevovat se budou přeháňky, slunce se ale přechodně také ukáže....

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, April 18, 2021

V polohách nad 1 200 metrů mohou být srážky i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 13 °C, v tisíci metrech na horách kolem 5 °C.

Do středy teploty porostou

V noci na úterý teploty klesnou na 6 až 2 °C. V úterý nás čeká oblačno až polojasno, ráno místy zataženo a ojediněle mlhy. Přeháňky, nikoliv už déšť, by se měly vyskytovat ojediněle, během odpoledne pak místy, zejména na horách. Ve všech polohách už budou přeháňky pouze dešťové. Oteplí se na 11 až 15 °C.

„Ještě ve středu teploty vystoupají až k 17 stupňům, ale ve čtvrtek nás začne ovlivňovat studená fronta, za kterou se na víkend ochladí,“ dodal meteorolog.

„Hlavně závěr týdne potrápí zemědělce a zahrádkáře, protože v noci budou teploty klesat na mnoha místech pod nulu. Na horách se ke konci týdne objeví opět sněhové vločky,“ doplnil ČHMÚ na svém Facebooku.

Tagy: