Hájí prodej orgánů i sex ve třech. „Argentinský Trump“ je favoritem prezidentských voleb

V Argentině žijí prezidentskými volbami a favoritem v nich je mimořádně excentrický politik Javier Milei. Ten zaujme nejen svou kšticí, která evokuje divoká 70. léta, ale především svými názory. Chtěl by například legalizovat prodej orgánů, plánuje zrušit centrální banku a argentinské peso by nejradši nahradil americkým dolarem. Mimoto zbožňuje amerického exprezidenta Donalda Trumpa a může se opřít například o podporu dalšího kontroverzního politika – brazilského exprezidenta Jaira Bolsonara. Zajímavá je i jeho minulost tantrického kouče se svérázným pohledem na sex.

Milei se dokázal dostat v Argentině do druhého kola prezidentských voleb a do jisté míry získal punc favorita pro finále. Jeho sok, ministr hospodářství Sergio Massa, podle agentury AP sice překvapil, když získal 36,80 procenta hlasů oproti Mileiovým 29,99 procenta, ale může se zdát, že karty má pro další klání v rukou právě excentrický politik.

Massa je levicově orientovaný, zatímco Milei je označován za krajně pravicového populistu. Dá se však předpokládat, že bude mít větší šanci získat hlasy třetí kandidátky v pořadí, která se do finále nedostala. Středopravicová exministryně vnitra Patricia Bullrichová získala 23,84 procenta hlasů, o které nyní Massa s Mileim svedou urputný boj.

Milei je však bezpochyby hlavní postavou těchto voleb. Zaujme již svou vizáží a stylem života. Nosí účes, který vládl světu v 70. letech. Dříve proslul jako učitel tantry. Působil také jako moderátor v televizních pořadech, kde otevřeně přiznával, že si užívá sex ve třech, jak připomíná list Daily Mail. Na druhou stranu se snaží působit jako zastánce tradičních rodinných hodnot.

V zásobě má celou řadu peprných a kontroverzních názorů. Globální oteplování je dle jeho mínění „socialistická lež“ a sexuální výchovu na školách považuje za „boj proti rodině“. Vyloženě pak šokoval svým prohlášením, že by povolil prodej lidských orgánů. „Když mohou mít kontrolu nad svými těly ženy, tak proč ne všichni ostatní?“ vysvětloval svůj názor Milei. V otázce potratů se však paradoxně staví jednoznačně proti.

Změna motorovou pilou

Do voleb šel Milei především s voláním po změně a zlepšení ekonomické kondice Argentiny, která je v žalostném stavu. Jedním ze symbolů jeho kampaně se stala dokonce motorová pila. S tou vlasatý politik řádil například na jednom ze svých mítinků mezi lidmi. Pila má být jeho symbolickým nástrojem k osekání veřejných financí.

Jak chce ekonomickou situaci ve své zemi zlepšit? Například tím, že by zrušil argentinské peso a nahradil jej americkým dolarem. „Peso je měnou, kterou vydává argentinský politik, a proto nemá ani hodnotu výkalů. Tento odpad nemůžete použít ani k hnojení,“ nechal se před časem slyšet Milei.

Mimoto chce také zrušit některé daně a ořezat sociální výdaje. Pokud by se stal prezidentem, slibuje konec ministerstev kultury, životního prostředí, vědy, veřejných prací, práce a sociálního zabezpečení, školství a také ministerstva pro ženy a genderovou rozmanitost.

Podpora od brazilského přítele

Asi nepřekvapí, že si Milei za své názory, excentrické chování a zároveň politické charisma vysloužil připodobnění k jiným politikům, kterým se podobný postup vyplatil. Jak uvádí deník The Guardian, řeč je o americkém exprezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého Milei otevřeně obdivuje, a také bývalé hlavě státu Brazílie Jairu Bolsonarovi.

Ten navíc argentinského kandidáta přímo podpořil. „My dva opravdu dobře víme, co je pro naše země nejlepší. Nemůžeme pokračovat s levicí. Tento vzkaz věnuji všem Argentincům: ‚Učiňte společně s Mileim změnu, a to opravdovou,“ řekl brazilský exprezident ve videovzkazu, který Milei následně zveřejnil na sociálních sítích. Bolsonaro dodal, že „půjde na prezidentskou inauguraci“ tohoto argentinského politika.

Druhé kolo prezidentských voleb v Argentině se koná 19. listopadu.

Tagy: