Armáda začne převážet pacienty s covidem z Brna do Prahy. Grolich chce plošná opatření

V Krajské nemocnici Liberec je vyšší úmrtnost covid pacientů na JIP psychicky náročná i pro sestry.

Grolich ke stavu krajní nouze

Armáda ve čtvrtek převeze pacienty s koronavirem z fakultních nemocnic v Brně do Prahy. Bude jich až 19, oznámil to koordinátor intenzivní péče Vladimír Šrámek. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) potřebuje kraj plošná opatření. Situace na jižní Moravě je prý kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje.

Které pražské nemocnice pacienty s covidem převezmou, není zatím jasné. Jde o čtyři osoby na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných. „Děkujeme Praze za výpomoc. Uvolní nám to ruce alespoň na nejbližší dny.“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Česko podle něj potřebuje plošná opatření. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, což potvrzuje i plánovaný převoz pacientů. Zasahovat pouze lokálně či regionálně tak podle hejtmana ztrácí smysl.

Grolich na středeční mimořádné tiskové konferenci apeloval na veřejnost, ať se chová zodpovědně, a na vládu, ať přijme konkrétní opatření, která omezí šíření viru. Jsou podle něj potřeba jasná pravidla, která budou platit napříč kraji. „Pokud se něco zakáže na Moravě, ale bude to dál možné v Čechách, lidé pojedou tam  a ještě se tak zrychlí šíření viru,“ vysvětlil Grolich.

„Buďme trpěliví, zodpovědní, uvidíme, co vláda udělá v pátek. Já ji prosím, ať už doopravdy něco udělá,“ řekl hejtman. „Musí přijít restriktivní opatření, nejen kosmetické úpravy těch stávajících,“ doplnil.

Nad vánočními trhy visí otazník

Úplný lockdown podle Grolicha zatím není nezbytný, je ale potřeba výrazně omezit sociální kontakty a mobilitu lidí. Podobný názor má i Šrámek, otazník podle něj visí například nad vánočními trhy a dalšími adventními akcemi. Města by měla dostat jasný pokyn, zda je mají organizovat, nebo ne.

Převoz z Brna do Prahy čeká podle Šrámka dva pacienty v těžkém stavu z Fakultní nemocnice Brno a dva z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Dalších 15 nemocných, jejichž stav není tak závažný, bude z Fakultní nemocnice Brno. Obě brněnská zařízení tak získají alespoň nějaká volná lůžka a budou moci v případě potřeby pomoci menším jihomoravským nemocnicím.

Tagy: