Počet lůžek zvýšit lze. O covid pacienty ale bude pečovat sestra z urologie, říká primář

Primář kyjovské nemocnice ke katastrofální situaci

Rekordní přírůstky nakažených zatím nemocnice zvládají, brzy jim však dojde kapacita, sdělil CNN Prima NEWS primář kyjovského ARO oddělení Jiří Vyhnal. I když podle něj špitály dokážou reagovat na nárůsty počtu pacientů, kvalita péče o ně tím výrazně upadá. Upozornil, že jim akutně chybí proškolený personál.

„Máme 14 lůžek a 12 pacientů, zbývají dvě další lůžka. Jsme schopni zprovoznit šest lůžek, ale na co narážíme, je nedostatek vzdělaného personálu. Toto je poslední možnost, kdy jsme schopni zajistit takovou adekvátní péči,“ upozornil na akutní stav primář kyjovského ARO oddělení Jiří Vyhnal.

Popsal, že kyjovský špitál sice má prostor, který je určen jako třetí záloha, kdyby museli navýšit kapacity, i tak se ale budou potýkat s nedostatkem personálu. „Ti, co by byli navíc, by ošetřoval lékař z očního a sestra z urologie. Už bychom nebyli schopni zajistit adekvátní péči,“ nastínil realitu.

Je proto podle něj potřeba si uvědomit, že i při minulých vlnách navyšování kapacity nevedlo ke zlepšení výsledků péče o pacienty. „Když zvednete kapacitu na trojnásobek, výsledky přežití pacientů se dramaticky zhoršují, nestíhá se pacienty obsloužit tak, jak by zasluhovali. Je nutno říci otevřeně, že v tu chvíli péče nebude stoprocentní,“ uvedl Vyhnal.

Jihomoravský kraj zůstává v Česku na prvním místě v počtu pacientů s covidem v nemocnicích, leží jich tam přes 900. Oproti úterý se zvýšil ze 136 na 150 počet nakažených na jednotkách intenzivní péče. Nejvíce pacientů je ve Fakultní nemocnici Brno, a to přes 180.

Každý den bojujeme o volné lůžko

„My (Nemocnice Kyjov, pozn. red.) jsme už těsně před červenou linií, nejsme schopni zajistit péči tak, jak to děláme. Nouzový stav nám dává jistotu, že společnost o této situaci ví a nebude nás vinit z toho, že i v nadlidském obětování nejsme schopni udělat všechno,“ uvedl Vyhnal.

Ačkoliv si netroufne předpokládat, kam až počty nakažených zajdou, bojí se negativního scénáře. „Pokud budou čísla takto dál pokračovat, v řádu týdnů může v naší nemocnici dojít k přečerpání kapacity. Každý den bojujeme o volné lůžko,“ dodal primář Vyhnal.

Jihomoravský kraj proto mluví o omezení. Zrušení velkých společenských akcí považuje za logické jihomoravský koordinátor péče o covid pacienty Vladimír Šrámek. K různým opatřením vyzývají i další kraje. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Jihočeský kraj vyzval seniory, aby dalších deset dní zásadně omezili své kontakty.

Tagy: