Armáda: Záložní nemocnice v Letňanech bude do neděle stát. Máme dost personálu i materiál

Konvoj polní nemocnice

Z Hradce Králové do Prahy dorazil vojenský konvoj s hlavní částí vybavení polní nemocnice v Letňanech

Do pražských Letňan dorazil první armádní konvoj s hlavní částí vybavení pro polní nemocnici. Tvořilo ho 14 vozidel a souprav se 165 tunami materiálu. Mluvčí Armády České republiky Magdalena Dvořáková v Novém dni uvedla pro CNN Prima NEWS, že 25. října v 16 hodin nemocnice bude stát. Armáda má podle ní dost personálu i potřebný materiál.

„Do Letňan dnes vojáci přivezli 165 tun materiálu k výstavbě záložní polní nemocnice. V plnění úkolu budeme pokračovat i v dalších dnech, aby nejpozději v neděli bylo vše hotové a připravené,“ potvrdil i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kompletní vybavení nemocnice bude obsahovat 80 standardních lůžek, deset intenzivních lůžek, operační sál, jednotky intenzivní péče, laboratoře, rentgeny a deset plicních stanic jednotek intenzivní péče.

Kontejnery, které v pondělí ráno do Letňan dorazily, obsahují veškeré další zdravotnické přístroje i nábytek.

„Pro výstavbu nemocnice je vyčleněno šedesát vojáků. Třicet z nich je z Agentury vojenského zdravotnictví, další vojáci jsou z jednotek pozemních a vzdušných sil a dále také z vojenské policie, která spolu s ostrahou areálu bude dohlížet na celý prostor,“ vysvětlila mluvčí Armády ČR.

Zařízení má být plně připraveno k činnosti 25. října v 16 hodin. „Stihneme to. Máme dost personálu i potřebný materiál,“ ujistila Dvořáková.

Tři dny na naplánování nemocnice

Na naplánování polní nemocnice měla Armáda ČR tři dny. „Nejdříve naši specialisté navrhli schéma nemocnice o pěti stech lůžkách, následně kalkulovali, co bude potřeba do takové nemocnice. Ať už se to týká infrastruktury, nebo skladů, vyšetřoven, zázemí pro zdravotnický personál, sociálních zařízení, sprch a podobně,“ vysvětlila mluvčí Armády ČR.

Dále vypracovali harmonogram činnosti, tedy transport materiálů a samotnou výstavbu nemocnice. „Museli definovat spotřební materiál, kolik ho bude potřeba pro takovou nemocnici, kolik lůžek, lůžkovin, nádobí, ručníků, pyžam nebo přezůvek pro pacienty,“ uvedla Dvořáková s tím, že v neposlední řadě spočítali, kolik bude potřeba personálu na stavbu takového zařízení a na jeho chod.

První konvoj s materiálem vyrazil v pondělí ráno

Z Agentury vojenského zdravotnictví v Hradci Králové vyrazil první konvoj v pondělí v osm hodin ráno. Konvoj jel po dálnici D11. Tvořilo ho 14 vozidel a souprav se 165 tunami materiálu. Celkem převezou 339 tun materiálu, a to v 80 kusech techniky.

V případě potřeby další záložní nemocnice podle Dvořákové může Armáda ČR poskytnou know-how z přípravy takového zařízení o kapacitě pěti set lůžek. „V případě materiálu bychom museli zrevidovat, jaký materiál nám ještě z výstavby polní nemocnice zbyl, každopádně takové zařízení by muselo být primárně postaveno na civilních zdrojích, ať už materiálů, nebo přístrojů,“ dodala mluvčí Dvořáková.

Tagy: