Armagedon během deseti vteřin. Děsivé video ukazuje, jak ničivý vítr pustošil švýcarské město

Jeden člověk zahynul a zhruba 40 jich bylo zraněno během pondělní bouře, která se prohnala švýcarským městem La Chaux-de-Fonds. Nárazy větru dosahovaly rychlosti až 217 km/h, píše web Watson.

„Naměřený poryv o rychlosti 217 km/h je ještě třeba ověřit. Trvá to několik dní,“ uvedl Patrick Stierli z úřadu pro meteorologii a klimatologii MeteoSchweiz. Pokud by se toto číslo potvrdilo, byl by to ve Švýcarsku nejsilnější poryv větru spojený s bouřkou. Rekord v současné době drží město Glarus, kde byl 15. července 1985 naměřen náraz větru 190 km/h, píše web Watson.

ČTĚTE TAKÉ: Šest obětí včetně dítěte, stovky zničených domů. Tornádo na Moravě udeřilo před dvěma lety

Zda byla pondělní bouře spojená s tornádem, nebo downburstem, ověřují experti, řekl Stierli. MeteoSchweiz se přiklání k tomu, že to byl downburst, silný ničivý vítr vanoucí z bodového zdroje radiálně.

Někteří obyvatelé příchod bouře natočili na video a zveřejnili na sociální sítí Twitter. Na záběrech je vidět, jak během několika vteřin silný vítr ničí vše, co mu přijde do cesty.

„Všechno se odehrálo strašně rychle. Stál jsem před oknem a byl jsem hypnotizován vírem odlétajících židlí. Také jsem viděl, jak vzlétly slunečníky přišroubované k zemi. Najednou moje servírka všem řekla, aby ustoupili do zadní části baru. Asi o deset vteřin později se rozbila okna. Pravděpodobně mi zachránila život,“ popsal pondělí apokalypsu tamější majitel baru v rozhovoru pro web Le Temps.

Bouře za sebou zanechala poničená auta, domy a vyvrácené stromy, píše portál RTS. Značně poškozeno je kolem 200 budov ve čtvrti Crêt-du-Locle, kde se nacházejí průmyslové a obchodní podniky.

Vítr převrátil stavební jeřáb, který bohužel dopadl na auto, v němž zahynul padesátiletý člověk.

Budovy – mnohé ve stylu 70. let – ztratily obklad fasád. Bouře poničila také starší budovy, z nichž některé pocházejí z 19. století. Vítr utrhal střechy a rozbil okna.

Itálii rovněž zasáhly silné bouře a spadla i rekordní kroupa. Více v reportáži:

Tagy: