Sundejte Zemana ze školních zdí, vyzval krajský radní. Prezidenta označil za zločince

Sundejte Zemana, řádí radní

Sundejte Zemana, žádá radní

Velký rozruch vyvolala v Olomouckém kraji žádost tamního krajského radního pro školství Aleše Jakubce, aby školy odstranily ze tříd podobizny Miloše Zemana. Stalo se tak v reakci na milost, kterou prezident udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi odsouzenému za ovlivňování veřejné zakázky. Velká část ředitelů škol v kraji s žádostí radního souhlasí.

Jako o komunistickém přežitku hovoří mnoho lidí o věšení podobizen prezidenta ve třídách. Teď jejich odstranění žádá dokonce i olomoucký krajský radní pro školství Aleš Jakubec.

„Těch důvodů je velká řada. Hromadilo se to a jeho proputinovská orientace, podpora totalitních režimů a v neposlední řadě podle mě bezprecedentní, těžko zdůvodnitelné udělení milosti člověku, který spáchal trestnou činnost, jenom proto, že je zaměstnancem Lán, to mě skutečně přijde už jako arogance moci,“ odůvodnil své rozhodnutí Jakubec. Výzvu zveřejnil na svém facebookovém profilu a zatím prý nezaznamenal žádný hlas proti.

Místo Zemana školní pomůcky

Ředitelé oslovení redakcí CNN Prima NEWS celou záležitost příliš komentovat nechtěli. Jak ale reportéři mimo záznam zjistili, většina škol nemá podobizny prezidenta vedle tabulí už dlouhá léta. Některé mají na jeho místě například Komenského, další prý užitečnější školní pomůcky.

„My pana prezidenta v žádné třídě nemáme. Opravdu ne, to si nedovedu představit,“ řekl ředitel ZŠ Mozartova Zbyněk Kundrum. „Jsem strašně ráda, že toto si školy řeší samy, a zrovna v našem případě to není aktuální,“ prohlásila učitelka této školy Marie Hučínová.

Jakubec na svém profilu dokonce označil Zemana za zločince. Část zejména starších obyvatel ale prezidentovi stále fandí. O tom zda obrazy hlavy státu ve třídách ponechat, u nás už mnoho let rozhodují ředitelé škol a je to čistě jejich pravomoc.

Tagy: