Pane Putine, přestaňte zabíjet děti. Sedmiletá Maruška z Ostravy napsala prezidentovi dopis

Ilustrační foto

Sedmiletá dívky napsala dopis z Ostravy

Jak vnímají válečný konflikt na Ukrajině děti? Teprve sedmiletá Maruška z Ostravy napsala dopis ruskému prezidentu Putinovi, ve kterém ho vyzvala, aby přestal zabíjet děti. Že válka není správná, vnímají i žáci základní školy v Nehvizdech, kteří se s redakcí CNN Prima NEWS podělili o své pocity. Podle psychologů je důležité s dětmi o válce mluvit a nelhat jim.

Sedmiletá Maruška sledovala zprávy o válce na Ukrajině se svou babičkou. Dívenku to rozčílilo a babička jí navrhla, že by mohla ruskému prezidentovi napsat dopis.

„Pane Putine, nemám vás ráda, nebudu vás prosit, ale budu na vás křičet. Přestaňte zabíjet děti! Víte, že když se umře, je to navždycky? Proč to vůbec děláte?“ napsala Maruška. Přiznala, že má z války strach.

A co si myslí další studenti a žáci o válečném konfliktu na Ukrajině? Redakce CNN Prima NEWS se zeptala na Základní škole v Nehvizdech.

„Myslím, že to není správné a že by se s tím mělo přestat. Útočí se na normální civilní budovy, a to by se nemělo dělat,“ řekl Patrik z 8. D. „Je to přehnané, ty válečné zločiny už jsou podle mě moc,“ přidala se jeho spolužačka Beata.

V této škole o válce na Ukrajině mluví často. „Jak se ten konflikt vyvíjí, vyvíjí se i naše diskuse s dětmi. Snažíme se tomu věnovat téměř každou hodinu výchovy k občanství, žáci sami mají potřebu se o tom bavit a my jim vyhovíme,“ sdělil učitel Lukáš Urban.

Psychologové radí rodičům hovořit o válce i s malými dětmi. „Doporučovala bych s nimi mluvit tak, abychom je uklidnili, ale nelhali jim. Je potřeba jim říkat pravdu. Ony poznají lež, a tím bychom jim to ještě zhoršili,“ zdůraznila psycholožka Alice Dadáková.

Pokud máte i vy ve svém okolí děti, které píší protiválečné dopisy nebo jakýmkoli způsobem vyjadřují svůj nesouhlas s ruskou agresí, neváhejte nám tyto informace poslat na e-mailovou adresu ZPRAVY@IPRIMA.CZ.

Tagy: