OBRAZEM: Nadávky, potyčky, svíce a květiny. 17. listopad provázely demonstrace i pieta

Letošní oslavy výročí 17. listopadu nebyly spjaté pouze se vzpomínkami na revoluční dění v roce 1989, ale také s nejrůznějšími protivládními demonstracemi. Zatímco se na Národní třídě střídali jednotliví politici, aby uctili památku tvrdého policejního zásahu před 33 lety, mířil průvod demonstrantů k České televizi. Naopak protesty spolku Chcípl pes na Letné se obešly bez většího zájmu veřejnosti. Celý sváteční den však doprovázelo nepříjemné deštivě počasí.

Počasí letos organizátorům oslav a demonstrací v Praze příliš nepřálo. Od rána v hlavním městě pršelo a foukal ledový vítr, stejně to však neodradilo tisíce lidí od toho, aby do centra metropole přišli vyjádřit svůj názor nebo zavzpomínat na revoluční dění.

Lidé tradičně zapalovali svíčky na Národní třídě, kde před 33 lety došlo k brutálnímu policejnímu zásahu vůči poklidné studentské demonstraci. Uctít památku násilností, které vyvolaly revoluci, přišli lidé všech generací.

Pořadatelé akci pojímají tradičně s humorem, proto ani letos nešlo přehlédnout dobové policejní vozidla či uniformy někdejší Veřejné bezpečnosti.

Na Národní třídu se přišli památce poklonit také někteří ústavní činitelé. Mezi nimi například premiér Petr Fiala (ODS). Ten připomněl, že na Národní třídě před 33 lety potkal svoji nynější manželku.

Na Národní třídě se objevila také předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Přišli rovněž představitelé pražské politické scény. U památníku se ukázal například dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či jeho pravděpodobný nástupce Bohuslav Svoboda (ODS).

Přítomní politici se však nevyhnuli konfrontaci. Na jednotlivé vládní činitele křičel zostra především jeden demonstrant. Premiéra Fialu nazval například „nacistou a kolaborantem“. Politici hovořili o tom, že to patří k demokracii. S tímto demonstrantem se však následně hádali přítomní lidé.

Na Národní třídě se vystřídali také mnozí kandidáti na prezidenta. Kromě generála ve výslužbě Petra Pavla to byl například Andrej Babiš (ANO), ekonomka Danuše Nerudová, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a mnozí další.

Protivládní demonstrace

Státní svátek však doprovázely také protivládní demonstrace. Ta na Letné, kterou pořádal spolek Chcípl PES, se však obešla bez většího zájmu veřejnosti a navštívilo ji pouze několik desítek lidí.

Naopak několik tisíc lidí se vydalo průvodem k České televizi. Lidé veřejnoprávní médium kritizovali za údajné lži a rovněž žádali demisi vlády, jejímž členům rovněž vulgárně nadávali.

Demonstraci organizoval Ladislav Vrabel, který je znám jako pořadatel protivládních demonstracích, které se obvykle konají na Václavském náměstí pod názvem Česká republika na prvním místě.

Před protivládním průvodem se objevil muž na elektrickém skateboardu a s ukrajinskou vlajkou na zádech. Antikonfliktní tým mu musel domluvit, že není příliš moudré se tam pohybovat. Muž po chvilce přesvědčování odjel.

Demonstrace doprovázely také menší potyčky a urážky novinářů ze strany účastníků. Tisíce lidí přešly Nuselský most až na Kavčí hory, kde Česká televize sídlí.

Demonstrace nakonec probíhala spíše poklidně a lidé vyjádřili svůj nesouhlas s obsahem zpráv České televize. Účastníci však kritizovali také další mainstreamová média, která na české mediální scéně působí.

Tagy: