Dojemné vzpomínky na Šulcovou: Ať je v hereckém nebi také tak krásná, smutní Jandák

Šulcová byla fenomenální herečkou.

Zemřela herečka Jana Šulcová, kolegové smutní

Nikdy bych neřekl, že se z té kdysi zaražené holky stane velká herečka, vzpomněl na zesnulou Janu Šulcovou bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák. Ve vysílání CNN Prima NEWS vyslovil přání, ať je v hereckém nebi také tak krásná. O umělkyni hovořili také moderátor a hlasatel Alexander Hemala, fotografka Lenka Hatašová či moderátor CNN Prima NEWS Petr Vágner.

„Začínali jsme spolu ve studentském dramatickém kroužku, tehdy jsme se na ni dívali jako na krásnou ženskou, na hraní jsme se moc nesoustředili. Nikdy bych neřekl, že se tato spíš zaražená holka stane velkou herečkou. (…) Je mi moc smutno, zasáhlo mě to,“ uvedl bývalý ministr kultury Jandák s přáním, ať je v hereckém nebi také tak krásná.

ČTĚTE TAKÉ: Noblesní, ale skromná hvězda, vzpomíná na Šulcovou režisér Magnusek. Smrt ho zaskočila

Prací se podle něj obrušovala jako diamant. „Jana nedělala žádný levárny, držel jsem jí palce, i když měla osobní problémy,“ pokračoval. Její rovnost a čistota prý přecházely až do naivity. „Věřil jsem, že se vrátí jako velká herečka, k tomu už dojde jen v nebi,“ dodal.

Na zesnulou filmovou ikonu zavzpomínal například moderátor a hlasatel Alexander Hemala. „Jana sršela humorem, ale nebylo to povrchní. Uměla zajímavým způsobem vystihnout lidi,“ popsal. Připustil, že její hodnocení bývalo často břitké, ale vždy měla pravdu. Potkali se například na natáčení filmu Bastardi.

„Musím přiznat, že mě to (její smrt, pozn. red.) zarazilo, mám kvůli tomu smutný večer. Jana byla obrovská a elegantní dáma, měla šarm,“ podotkla fotografka Lenka Hatašová. Ocenila její velký smysl pro humor a všeobecný přehled.

„Je to hrozná rána. Navždy na Vás budu vzpomínat s láskou, obrovskou pokorou a respektem. Díky Vám jsem poznal kouzlo dabingu, práci v rozhlase a vůbec práci za mikrofonem. Vždyť Vy jste byla ta, která mi pomohla pracovat v dabingu, učit mě ve škole dabingovému herectví a zkoušet si různé role na VHS kazetách. Vzpomínám si, že některé hodiny jsme jenom tak seděli a vyprávěli si o herectví, o rolích, o životě,“ napsal na sociální síť Instagram moderátor CNN Prima NEWS Petr Vágner.

Režisér Tomáš Magnusek, který Šulcovou obsadil do role ve filmu Bastardi, na ni vzpomněl jako na ženu s noblesou i pokorou. „Svou práci dělala navíc zodpovědně. Bylo to skvělé setkání, zvlášť na začátku, když se točili Bastardi, které tehdy nikdo neznal. Dostala scénář, plný sprostých slov, přesto tomu dala šanci. Jezdila pak i po besedách, neskončilo to pro ni posledním filmovým dnem,“ zavzpomínal režisér Magnusek.

„Jsem z toho velmi smutný, zaskočilo mě to. Byla velmi energická, jezdila na soutěž Muž roku a byla jako poradkyně vždy velmi přísná,“ popsal organizátor soutěže David Novotný s tím, že šlo o paní herečku.

Na herečku vzpomněla i její kolegyně Hana Křížová. „Do hereckého nebe odešla skvělá Jana Šulcová. Je mi to moc líto, měla jsem ji ráda. Upřímnou soustrast nejbližším,“ vzkázala.

JANA ŠULCOVÁ R.I.P. 🕊️🕊️🕊️🖤

Posted by Monika Trávníčková on Friday, July 28, 2023

Tagy: