Ať se děti ve školách testují každý týden, navrhuje Kubek. Nereálné, reaguje Černý

Šéf České lékařské komory Milan Kubek

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

Antigenní testování žáků a studentů alespoň každé pondělí. To je návrh prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka. Řekl to v dnešní Partii. Podle něj bychom se měli poučit z chyb a antigenní testy využívat efektivněji - tedy na místech, kde to má význam. Kromě škol by Kubek zavedl povinné testování i v továrnách.

Kubek kritizoval způsob, jak se nyní s antigenními testy nakládá. Podle něj se totiž v Česku antigenní testy nevyužívají efektivně. Sám prezident ČLK pak navrhl, aby se jimi testovaly děti ve školách. „Tyto antigenní testy nám mohou skutečně výrazně pomoci, protože řada dětí přijde do školy nakažená, ve škole si tu nákazu předají a zase ji další přináší do rodin,“ řekl Kubek.

Kubkův návrh se sice zamlouvá i prezidentovi Asociace ředitelů základních škol Michalu Černému, nevidí ale možnost, jak by se testování dalo uskutečnit. „Vůbec nevím, kdo by ty děti testoval. V mojí škole jsem si spočítal, že i kdybychom byli strašně rychlí a někdo, kdo by je testoval, by přijel k nám do školy, tak by to trvalo nejméně dvě hodiny, než by se ty děti v celé škole otestovaly,“ uvedl Černý.

Následně poukázal na další hrozící úskalí. Někteří rodiče by totiž podle něj určitě nedovolili testování svého dítěte a také by se muselo vyřešit, co s dětmi, které by byly pozitivní a musely by následně podstoupit ještě PCR test.

Šéf ČLK rovněž navrhl, že testovat by se měli i zaměstnanci velkých firem, kde lidé pracují na jednom prostoru a v témže čase. Jako příklad uvedl tovární halu. „Každý zaměstnanec by měl mít kartičku a povinně, každých pět dnů by měl mít tento antigenní test, abychom to (šíření nákazy covidem-19) podchytili. To by měla být podmínka pro to, že ty továrny budou fungovat“ nastínil Kubek v Partii svoji vizi.

Na antigenní test zdarma má nárok každý pojištěnec

Antigenních testů na COVID-19 bylo v ČR od loňského listopadu, kdy se s preventivním testováním populace začalo, k 16. lednu provedeno přes 1,21 milionu. V prosinci bylo v tomto testování pozitivních pět procent, v lednu zatím zhruba osm procent. Vyplývá to z datové sady k testování zveřejněné na webu ministerstva zdravotnictví.

Nyní může antigenní test podstoupit zdarma každý, kdo má v Česku zdravotní pojištění. Pojištěnci se mohou nechat testovat opakovaně, nejčastěji každých pět dní.

Tagy: