Děláte všechno na poslední chvíli, s očkováním se začalo pozdě, vytýká Kubek vládě

Milan Kubek

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

Proočkovat sedm milionů lidí je logistický úkol, který nemohou zvládnout nemocnice, řekl v pořadu Partie na CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory Milan Kubek. Vládě vytkl, že vše dělá na poslední chvíli a s očkováním proti koronaviru začala pozdě.

„Potřebujeme očkovat 70 tisíc lidí denně. Získali jsme čas se připravit, ale ten jsme měli dávno. Vědělo se před půl rokem, že jedinou cestou z krize je jedině očkování. Proč vláda dělá vše na poslední chvíli?“ prohlásil Kubek v Partii. Podotkl, že proočkovat sedm milionů lidí, aby došlo k utlumení pandemie, je logistický úkol, který nemohou zvládat nemocnice. „Musíme budovat velká očkovací centra,“ řekl Kubek.

Spoléháme na improvizaci

Problém je podle něj zejména na straně českých politiků. „Nám 26. prosince přijde vakcína a vláda v půlce ledna schvaluje strategii. Nelíbí se mi mechanismus, že se vše hází na Evropskou unii. Nebýt Evropské unie, možná žádnou vakcínu nemáme. Objednali jsme si málo,“ řekl Kubek a zdůraznil, že očkovací látky proti covidu je v Česku málo.

Mimo jiné také poděkoval nemocnicím, že si budují svá vlastní očkovací centra a vycházejí zdravotníkům vstříc. „Ze strany vlády je to jedna velká propaganda. Místo plánu spoléháme na improvizaci. V tom jsme mistři. Ten systém registrace seniorů je vůbec velmi nesmyslný a pro lidi nekomfortní,“ opřel se také do centrálního registru pro očkování, který vláda spustila v pátek.

V ambulancích hrajeme ruskou ruletu

Podle Kubka nejsou nemocnice v Česku primárně od toho, aby očkovaly. „Bez nich by se ale očkování ani nerozběhlo. Jedeme čtyři měsíce v nouzovém režimu, lidé neznají, co je to dovolená a zákoník práce,“ uvedl Kubek s tím, že čtvrtina zdravotníků podle jeho dat už covidem onemocněla, ale protože se v těch profesích nedodržuje karanténa, lidé nemají šanci na zotavení.

Vůbec nejhůře tak na tom prý jsou lékaři z ambulancí. „Na covidových jednotkách mají zdravotníci těžkou práci v oblecích, ale alespoň vědí, do čeho jdou. My v ambulancích hrajeme ruskou ruletu, protože nikdy nevíme, kdo přijde. Nemůžeme pracovat v oblecích a často až po vyšetření zjistíme, že pacient je nemocný,“ popsal Kubek.

Už dva měsíce trapně prosím Babiše

Postěžoval si také na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Je trapné, že už dva měsíce škemrám u předsedy vlády, aby se vyplatily odměny všem zdravotníkům. On to pořád slibuje, ale mně už je trapné se pořád ptát. Další ranou pod pás bylo rozvolnění v prosinci. Za každý den rozvolnění teď platíme několika dny ve tvrdém režimu,“ myslí si Kubek.

Tvrdý režim je podle něj ale potřeba a k uvolňování restrikcí by docházet zatím nemělo. „Já se jen děsím toho, že první známky zlepšení, které vidíme, budou signálem zase k rozvolnění. Objevila se nakažlivější mutace, která bude zvyšovat reprodukční číslo. O to přísnější musíme být, nechci zažít to, co by nás mohlo potkat v březnu,“ varoval Kubek.

Rozhovor Terezie Tománkové s Milanem Kubkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: