Šokující vzkaz z Putinovy televize. Za ostrá slova exprezidenta Polska na něj vypsali odměnu

V ruském pořadu padla děsívá výzva: pět milionů dolarů či eur pro toho, kdo do Moskvy donese hlavu exprezidenta Polska Lecha Walesy.

V ruské státní televizi padla hrozivá výzva. Chtějí hlavu polského exprezidenta

Pět milionů eur tomu, kdo nám přiveze hlavu bývalého polského prezidenta Lecha Walesy. Tak zní výzva, která padla v pořadu ruské státní televize. A důvod? Držitel Nobelovy ceny za mír prohlásil, že by se Ruská federace měla rozpadnout.

Lech Walesa je tváří Solidarity, revoluce a první post-komunistický prezident Polska. A také muž, který pro ostrý výrok nechodí daleko. V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro prohlásil, že i kdyby Ukrajina vyhrála válku, Rusko do pěti let vytvoří novou krizi. „Je proto nezbytné buď změnit politický systém Ruska, anebo jeho populaci opět vrátit na méně než 50 milionů,“ vzkázal.

A to podle Walesy tak, že by měly neruské národy povstat a odtrhnout se. V Moskvě je tato obávaná myšlenka vrcholem kacířství. Hlavní propagandistický pořad televize Rassija 1 nositele Nobelovy ceny za mír obvinil z vybízení ke genocidě, za které má přijít trest.

„Co s ním teď máme dělat. Unést ho?“ ptal se moderátor. Igor Korotčenko odpověděl jasně. „A proč ne? Hledá se. Pět milionů dolarů nebo eur za jeho hlavu. Pro jakéhokoliv Evropana, který ji přiveze,“ prohlásil. Moderátor doplnil, že jde o výborný nápad: „Myslím, že ho sem dotáhnou hodně rychle i za 100 eur. Neplýtvejme rozpočtem.“

Walesa rozvášněným ruským komentátorům odpověděl. „Nemusíte utratit pět milionů eur, abyste mě soudili. Jsem připraven ukázat se v Moskvě a otevřeně se postavit všem obviněním ve vaší televizi,“ napsal v reakci.

Potupa pro Putina

Debata je to samozřejmě teoretická a hlavně provokativní. Daleko bolestivější je teď pro ruský režim ponížení od tureckého prezidenta Erdogana. Ten na sebe na schůzce v Teheránu nechal před nastoupenými novináři 50 vteřin čekat Vladimira Putina, který očividně nevěděl, co má dělat, a hodně se ošíval.

Je pravděpodobné, že šlo o pomstu – Putin je znám tím, že na sebe nechává zahraniční politiky dlouho čekat. Nejen samotného Erdogana, ale třeba i papeže či britskou královnu.

Tagy: