Atentát na Babiše plánován nebyl, řekla policie. Jeho výjezdy za voliči se vyostřují

Andrej Babiš na výjezdu s karavanem v Horní Pěně v jižních Čechách

Babišovi odpůrci na cestě s karavanem

Turné expremiéra Andreje Babiše (ANO) po jižních Čechách proběhlo za velmi vyostřené atmosféry kvůli demonstrujícím, kteří na jednotlivých zastávkách cesty na předsedu hnutí ANO čekali. Babiš dokonce při návštěvě Třeboně uvedl, že byl na jeho osobu nahlášen atentát. Policie však ve čtvrtek uvedla, že se tato informace nezakládá na pravdě.

Babiš od úterního rána objížděl jižní Čechy a často se setkával s velmi negativním přijetím. Například v Třeboni si na jeho pojízdný karavan počkaly desítky pískajících demonstrantů s transparenty a bývalý premiér tak musel z místa vycouvat. Jihočeské město nakonec opustil úplně, a to kvůli údajně plánovanému atentátu.

Pro Budějckou drbnu Babiš uvedl: „Je to projev demokracie. Hází předměty, údajně hlásili atentát.“ Pro CNN Prima NEWS pak Babiš dále rozvedl, co se odehrálo. „Policie nám doporučila, abychom z Třeboně odjeli, protože tam byl nahlášený atentát, a situaci vyhodnotila tak, že nás není schopna v dané chvíli ochránit. Já chtěl původně i tak na náměstí zůstat, přišla opět ohromná spousta našich podporovatelů, kterým za jejich odvahu děkuji. Agrese a vulgarita hejtrů v Třeboni byly dnes daleko za hranou,“ sdělil.

Policie však ve čtvrtek na sociálních sítích uvedla, že žádný atentát plánován nebyl. „Pražští kriminalisté šetřením zjistili, že se informace o plánovaném atentátu nezakládá na pravdě,“ uveřejnili policisté na svém Twitteru.

Demonstranti jako fašisté

Situace se však vyostřila také v dalších dnech. Babiš na adresu protestujících například v Táboře uvedl, že jde o fašisty a nacisty, či o voliče nynější vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a stejné lidi, kteří napadli policii v Českém Krumlově. „Nám policie, která nás nebyla schopná ochránit, v Třeboni řekla, že máme jít pryč, protože na nás bude atentát,“ vrátil se pak bývalý premiér k úterní návštěvě Třeboně.

Odpůrci tam podle něj jeho skupinu ohrožovali, házeli po ní předměty. „Bylo by dobré, kdyby šéfové těch pěti (vládnoucích stran pozn. red.) vyzvali svoje voliče, aby nebyli agresivní, aby nebili naše fanoušky, aby nechodili na naše mítinky,“ řekl Babiš.

Další incident se odehrál v Borovanech. Policejní prezident Martin Vondrášek vyjádřil znechucení nad zákrokem, kde neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor. Zděšení a rozhořčení veřejnosti ze zásahu sdílí i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Policie nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce,“ napsal Rakušan.

Tagy: