Fica jsem nechtěl zabít, omlouvá se atentátník. Nemocnice zveřejnila novinky o stavu premiéra

Atentátník na slovenského premiéra Roberta Fica tvrdí, že politika nechtěl zabít. Na útok se připravoval a Ficovi se za něj omluvil. Vyplývá to ze soudního rozhodnutí o vazebním stíhání útočníka, který ministerského předsedu minulý týden několikrát postřelil. Střelec svůj čin zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou nynější vlády. Soudní dokument zveřejnila televize TA3. Fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je Fico hospitalizován, ve čtvrtek uvedla, že zdravotní stav pacienta je nadále vážný, ale stabilizovaný. Zástupce nemocnice už o víkendu řekl, že politik je mimo ohrožení života.

Fica podle slovenských médií postřelil 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula. Stíhán je za pokus o úkladnou vraždu, za což mu hrozí vězení na 25 let nebo doživotí. Obviněný podle soudu při výslechu k návrhu žalobkyně na jeho vazební stíhání řekl, že neměl v úmyslu Fica zavraždit. Soudní dokument zveřejnila televize TA3.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský prezident oznámil smutnou zprávu: Otec Petra Pellegriniho zemřel po těžké nemoci

„Uvědomuje si, že jednal zcela nepřípustně, neměl ublížit poškozenému. Měl mu raději odevzdat knihu, kterou měl pro něj nachystanou. Upřímně lituje svého jednání, ale opakuje, že střílet umí a mířil tak, aby nepochybně neohrozil život poškozeného. Rovněž dával velký pozor, aby ani náhodou neohrozil žádného člověka v davu ani ochranku,“ napsal soudce ve zdůvodnění rozhodnutí, kterým obviněného v sobotu poslal do vazby.

Útočník střílel poté, co Fico po výjezdním zasedání vlády přišel na náměstí ve městě Handlová pozdravit lidi.

Fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je Fico hospitalizován, ve čtvrtek uvedla, že zdravotní stav pacienta je nadále vážný, ale stabilizovaný. Zástupce nemocnice už o víkendu řekl, že politik je mimo ohrožení života.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na Fica jako teroristický čin? Generální prokurátor prozradil detaily vyšetřování

Tagy: