Atentátník na Trumpa měl podle médií v autě i výbušniny. Vůz parkoval nedaleko místa útoku

Zraněný exprezident Donald Trump po pokusu o atentát v Pensylvánii (14. 7. 2024)

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Muž, který se podle úřadů pokusil zavraždit amerického exprezidenta Donalda Trumpa, měl ve svém autě výbušniny. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom v neděli informovala americká média. Jejich informace také nasvědčují tomu, že se výbušniny našly i v bydlišti pachatele.

Auto dvacetiletého muže, který byl na místě činu zastřelen, bylo podle listu The Wall Street Journal (WSJ) zaparkované nedaleko dějiště Trumpova sobotního mítinku v Pensylvánii. Podle informací deníku The New York Times (NYT) ve vozidle vyšetřovatelé našli „dvě výbušná zařízení“.

ČTĚTE DÁLE: První slova otce atentátníka po střelbě na Trumpa. Snaží se zjistit, co se stalo

Za pachatele atentátu ve městě Butler policie označila Thomase Matthewa Crookse z nedalekého Bethel Parku. Útočník na Trumpa při jeho projevu střílel ze střechy budovy za hranicí areálu, kde se předvolební mítink konal. Po několika výstřelech jej zabili příslušníci Trumpovy ochranky, motiv střelby ihned vyšetřovatelé neoznámili.

Výbušniny nebo materiály na jejich výrobu úřady našly také v Crooksově bydlišti, uvádí neoficiální informace agentury AP a dalších médií. Mladík podle policie střílel poloautomatickou puškou ve stylu AR, což je typ zbraní, který opakovaně používají pachatelé masových střeleb v USA. Vyšetřovatelé se podle médií domnívají, že zbraň zakoupil otec střelce.

Mnoho oficiálních informací o Crooksovi zatím není k dispozici, jeho politické názory jsou nejasné. Před třemi lety přispěl 15 dolary organizaci vybírající příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany, k volbám se však registroval jako stoupenec republikánů.

MOHLO BY VÁS  ZAJÍMAT: Na atentátníka jsem upozorňoval policii několik minut, řekl svědek. Popsal krvavou střelbu

Tagy:
CNN Pensylvánie Donald Trump atentátník trestná činnost The Wall Street Journal trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva