První slova otce atentátníka po střelbě na Trumpa. Snaží se zjistit, co se stalo

Policejní vyšetřování probíhá i v domě Thomase Matthewa Crookse. (14. 7. 2024)

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Otec muže, který střílel na shromáždění exprezidenta Donalda Trumpa, po smrti syna prolomil mlčení, píší zahraniční média. Agentuře CNN sdělil, že se snaží zjistit, co se stalo, a počká, až si promluví s vyšetřovateli.

Reportéři CNN zastihli útočníkova otce Matthewa Crookse v sobotu pozdě večer. Řekl jim, že se snaží zjistit, „co se to sakra děje“. S vyjádřením prý počká, „až si promluví s vyšetřovateli“. Pak se k celému incidentu vyjádří.

ČTĚTE TAKÉ: Střelce od Trumpa dělily pouhé desítky metrů, útočník se plížil po střeše. Záběry obletěly svět

Policie se domnívá, že zbraň, ze které se střílelo na Trumpově shromáždění, zakoupil právě 53letý muž, informuje agentura AP, a to zhruba před půl rokem. Vyšetřovatelé stále zjišťují, kdy a jak jeho syn zbraň získal.

Střelec, který zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl identifikován jako dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Uvedl to Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Kulka z útočníkovy zbraně zasáhla pravé ucho prezidenta, další pak zabily jednoho z účastníků mítinku a dva těžce zranily. Crooks střílel ze střechy budovy vzdálené asi 150 metrů od pódia. Poté, co začal pálit, ho agenti tajné služby zastřelili. Podle neoficiálních informací amerických médií vyšetřovatelé také našli v jeho autě výbušniny. Stejně tak v jeho bytě.

Motiv útoku FBI ihned neoznámila a mnoho oficiálních informací o Crooksovi nebylo k dispozici. Ačkoliv byl podle amerických médií registrován k volbám jako stoupenec republikánů, v lednu 2021 poslal malý příspěvek organizaci vybírající politické příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Atentát pomůže Trumpovi v kampani, říká Svoboda. Emoce za pár dní poleví, namítá Klvaňa

Tagy: