Na atentátníka jsem upozorňoval policii několik minut, řekl svědek. Popsal krvavou střelbu

Svědek atentátu na Donalda Trumpa

Svědek ke střelbě na Donalda Trumpa

Návštěvníci politického mítinku upozorňovali policii na podezřelého muže s dlouhou zbraní. Tvrdí to svědek Greg Smith, podle kterého se jednalo o jasné selhání bezpečnostních složek. Policie totiž měla mít informaci o možném atentátníkovi několik minut před střelbou. To potvrzuje i další návštěvník politického mítinku. Exprezident Donald Trump atentát přežil a následně ho mimo řečnické pódium odvedla ochranka.

Svědek pro BBC popsal, jak celou situaci viděl těsně před střelbou. Podle něj se nad ním na střeše pohyboval muž s útočnou puškou. Na tuto skutečnost měl Greg Smith upozornit policisty. „Stáli jsme tam a ukazovali na muže, který měl zbraň. Policie postávala kolem. Řekli jsme jim, že je tam muž s puškou. Oni ale nevěděli, co se děje,“ řekl Smith BBC.

K TÉMATU: Čeští politici odsuzují útok na Trumpa. Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

„Sám jsem se pak ptal, proč Trump pořád mluví a nikdo ho nestáhl z pódia? Trvalo to asi tři až čtyři minuty. Tajná služba se na nás dívala, poté se ozvalo pět výstřelů,“ popsal Smith moment, kdy atentátník začal po Trumpovi pálit. Podle něj nemuseli policisté vidět útočníka kvůli sklonu střechy.

Jedna ze střel Donalda Trumpa zranila. Osobní strážci poté vyběhli na pódium a začali bývalého prezidenta chránit vlastními těly. Smith uvedl, že viděli policisty, jak zastřelili útočníka. „Vylezli za ním na střechu, namířili na něj zbraně a ujistili se, že je mrtvý. A bylo po všem,“ řekl Smith.

Podle svědka střelby se jedná o jednoznačnou chybu v bezpečnostních opatřeních. „Proč na těch střechách nebyla tajná služba? Není to tady velké. Je to selhání. Stoprocentní selhání zabezpečení,“ řekl Smith.

Popsal také následnou paniku v davu. Smith se mítinku účastnil se svým dítětem, které plakalo a prosilo, aby odjeli domů. „Byla tam spousta dětí, které byly vyděšené a stále mají strach,“ dodal.

Střelce na střeše viděl také Ben Macer, který lokální televizi KDKA vylíčil, že o tom řekl strážníkovi. „Když jsem se otočil, abych šel zpátky, kde jsem byl, tak začaly výstřely, a pak to byl prostě chaos,“ uvedl.

Tagy: