Napětí ve společnosti neprospívá nikomu, odsoudil Pavel atentát na Trumpa. Vyzval ke klidu

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován.

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Prezident Petr Pavel v neděli odsoudil útok na amerického prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa. Na síti X uvedl, že násilí do demokratické společnosti nepatří, a proto je nutné jednoznačně odsoudit útok na bývalého amerického prezidenta. Učinil tak po svém návratu z oficiální návštěvy právě USA. Spolu s ním odsoudili sobotní útok i další čeští nejvyšší ústavní činitelé a řada dalších politiků.

„Zpráva o atentátu na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa mě zastihla během odletu z Houstonu do Prahy. Násilí do demokratické společnosti nepatří, proto je nutné jednoznačně odsoudit útok na bývalého amerického prezidenta,“ napsal Pavel na síti X.

K TÉMATU: Šok a odmítnutí násilí. Světoví lídři reagují na útok na Trumpa, ozvala se i dcera Ivanka

Současně uvedl, že napjatá atmosféra ve společnosti neprospívá nikomu, a vyzval, aby se politici snažili situaci zklidňovat. „Přeji Donaldu Trumpovi brzké uzdravení,“ dodal.

Násilný akt odsoudil i premiér Petr Fiala (ODS). „Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo. Důrazně odsuzuji útok na Donalda Trumpa a přeji mu brzké uzdravení,“ uvedl na sociálních sítích.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil událost za „šílenou“. „Každý normální člověk to musí odsoudit. Přeji mu rychlé uzdravení,“ napsal v příspěvku na síti X.

Bývalý prezident Václav Klaus uvedl, že pokus o atentát byl zoufalým pokusem uvést do chaosu nejen Ameriku, ale i celý svět. „Byl pokusem prodloužit válku na Ukrajině, zvýšit závody ve zbrojení a přiblížit nás k celosvětovému konfliktu,“ napsal Klaus na webu Institutu Václava Klause. Šlo podle něj o důsledek zesilování nenávistné ideové propagandy těch, kteří nechtějí svobodu a demokracii.

Prezident Pavel svoji cestu po USA zahájil ve Washingtonu, kde se mimo jiné zúčastnil summitu NATO. Poté se přesunul do Houstonu, kde v pátek jednal se zástupci předních amerických energetických společností, zúčastnil se debaty o mezinárodní situaci, navštívil Johnsonovo vesmírné středisko Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a setkal se s vedením Národních gard Texasu a Nebrasky. V sobotu večer zakončil program účastí na baseballovém zápasu mezi týmy Houston Astros a Texas Rangers.

Trump se stal na sobotním předvolebním mítinku ve městě Butler ve státě Pensylvánie terčem atentátníka, z útoku vyvázl jen se zraněním ucha. Útočník je po smrti. Při útoku zahynul jeden člověk z publika a další dva lidé byli zraněni.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na atentátníka jsem upozorňoval policii několik minut, řekl svědek. Popsal krvavou střelbu

Tagy: