Novinka v MHD. Autobus v některých městech přijede podle počtu objednávek v aplikaci

Autobusy, které budou vyjíždět na základě objednávek cestujících v mobilní aplikaci, plánují zavést v Rožnově pod Radhoštěm.

Jak se osvědčily sdílené autobusy?

Zatímco ve velkých městech jsou lidé zvyklí na sdílená kola, koloběžky nebo i auta, vedení těch menších zavádí novou formu autobusové dopravy, která bude vyjíždět podle počtu objednávek v mobilní aplikaci. Tuto novinku ve veřejné dopravě se chystají spustit ještě letos také v Rožnově pod Radhoštěm. O zavedení přemýšlejí i dopravci v Olomouckém kraji.

Plánované dva autobusy nebudou v moravském městě jezdit podle stanovených časů a tras, ale podle objednávek, které cestující zadají přes aplikaci. V tuto chvíli radnice dokončuje virtuální mapu.

K TÉMATU: Za zbití řidiče autobusu do bezvědomí má mladík podmínku. Nakopl mi hlavu jako míč, řekl řidič

„Jakmile bude mapa hotová, začneme s testovacími jízdami. Předpokládáme, že na přelomu tohoto a příštího roku bychom mohli vše spustit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci).

Koordinátoři veřejné dopravy ve Zlínském kraji jsou na tamní novinku zvědaví. Konkurence se však neobávají. „V případě, že bude mít město s touto dopravou dobré zkušenosti, velice rádi k ní přistoupíme stejným způsobem,“ potvrdil jejich mluvčí Martin Štětkář.

Podobným nápadem se už zabývají krajští koordinátoři dopravy v Olomouckém kraji. Pokud bude o tuto novinku zájem, pilotní systém plánují spustit ještě letos. „Celý koncept spočívá v tom, že by do nejmenších koncových obcí nedojížděly autobusy, ale vždy by na stanovištích stála větší auta, která mohou převézt maximálně devět osob,“ popsala ředitelka krajské koordinace integrovaného dopravního systému Kateřina Suchánková s tím, že vozidla by vyjížděla na základě operativního systému.

V Plzeňském kraji aktuálně funguje 500 spojů na zavolání, přičemž 450 je určeno pro provoz ve všední dny a 50 pro víkendový provoz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Auto od holubího trusu dělá vrásky řidičům. Expert doporučil, jak ho správně odstranit

Tagy: