Auto od holubího trusu dělá vrásky řidičům. Expert doporučil, jak ho správně odstranit

Holubí trus dokáže vážně poškodit lak na autě.

Řidiče trápí holubí trus

Řidiče automobilů trápí holubí trus. Pokud ho na autě motoristé nechají třeba přes noc, může být už pozdě zachraňovat lak. Když na druhou stranu budou mít sami snahu nečistotu odstraňovat, mohli by vozu spíš uškodit.

Čím déle holubí trus na autě zůstane, tím hůře. „Nejhorší jsou tmavé laky. Ty se na sluníčku dokážou rozpálit na vyšší teploty, což způsobuje, že lak měkne a holubí trus se naopak vysušuje a tvrdne. Večer, když dochází k ochlazení, je přesně moment, kdy se kyseliny z trusu do laku zažírají,“ řekl CNN Prima NEWS provozní automyčky Ota Cerman.

ČTĚTE TAKÉ: Cyklisté by měli být na silnici čitelnější, zdůrazňuje expert. Popsal rizika elektrokol

I po důkladném omytí pak může na autě zůstat nevzhledná piha na kráse. Podle Cermana hrozí poškození laku už po několika hodinách. Vzhled auta poté opět spraví leštička. Na druhou stranu, vozu mohou uškodit jeho majitelé i při snaze odstranit trus z laku svépomocí.

„Ptačí trus kvůli vysoké teplotě ztvrdne a v hadru s ním poškrábete lak,“ dodal Cerman. Lepší je podle něj ponechat namočený ubrousek na nečistotě a po pěti minutách by měla jít setřít.

Vedle trusu dělá vrásky řidičům i zaschlý hmyz, smůla ze stromů, pyl nebo aktuálně prach ze Sahary. Písek z pouště nesmyje ani déšť, naopak ho ještě více zvýrazní. Ošemetné pak je zapnout stěrače s ostřikovačem. Před rozptýlením tekutiny po skle řidičům první stěr stěračů může poškrábat sklo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Praha 7 přišla s odvážným plánem. Chce zdražit parkování, peníze pak rozdělit mezi neřidiče

Tagy: