Až stovky mrtvých, uvádí nepotvrzené zprávy. Hurikán Ian si na Floridě bere nejvyšší daň

Následky hurikánu Ian ve Fort Myers na Floridě. Snímek z 29. září 2022

Hurikán Ian si podle nepotvrzených zpráv ve floridském okrese Lee vyžádal stovky obětí na životech. „Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. Zastupitel sousedního okresu Charlotte Chris Constance stanici CNN potvrdil šest úmrtí.

V Lee se nacházejí města Fort Myers a Cape Coral, která ve čtrvtek floridský guvernér Ron DeSantis označil za „zdevastovaná“.

„Hurikán Ian bude jeden z pěti největších hurikánů, který kdy zasáhl poloostrov Floridy,“ uvedl DeSantis. „Myslíme si, že na některých místech stoupla hladina vody až o 3,6 metru… Tohle je opravdu obrovská bouře. Myslím, že si všichni uvědomujeme, jak velké dopady bude mít,“ pokračoval guvernér.

Vážnost situace podtrhuje i fakt, že dalších 26 států unie slíbilo DeSantisovi asistenci se záchrannými operacemi. Přesné škody zatím nejsou známé, jelikož postižené oblasti stále sužuje silný vichr a záplavy. Bouře Ian ve středu udeřila na západní pobřeží Floridy silou hurikánu čtvrtého stupně s rychlostí větru až 241 kilometrů v hodině. K evakuaci přiměla přes 2,5 milionu lidí.

Vláda pokryje výdaje

Bez proudu je nyní na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 2,6 milionu odběratelů. Americký prezident Joe Biden řekl, že Floridu navštíví „až to podmínky dovolí“. Federální vláda podle něj pokryje „100 procent výdajů, které Florida vydá v reakci na tuto mimořádnou událost“. Na bezprostředních záchranných a opravných pracích se podílí desítky tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolníků.

Ian se přehnal přes poloostrovní stát Florida a oslabil na úroveň tropické bouře. Nyní se rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu přesouvá přes Atlantský oceán. S americkou pevninou se znovu setká v pátek ráno ve státě Jižní Karolína. Nad oceánem podle meteorologů v nočních hodinách opět posílí na hurikán prvního stupně.

Tagy:
počasí hurikán oběti Florida USA Ron DeSantis Cape Coral tropická cyklóna