Hurikán Ian dál pustoší Floridu. Zrušeny byly tisíce letů, miliony lidí jsou bez proudu

Hurikán Ian dál pustoší Floridu.

Hurikán Ian pustoší Floridu

Floridu potkala přírodní katastrofa biblických rozměrů. Hurikán Ian o síle čtvrtého stupně ve středu dorazil k jihozápadnímu pobřeží a zpustošil území mezi městy Naples a Sarasota. Se silou větru 241 kilometrů v hodině byl podle agentury AP pátým nejsilnějším hurikánem, který kdy zasáhl USA. Ulice zaplavila voda, vítr vyvracel stromy a připravil přes 2,6 milionu odběratelů o dodávky elektřiny. Zcela zdevastována byla pobřežní města Fort Myers a Cape Coral. Kvůli hurikánu bylo zrušeno více než čtyři tisíce letů mířících do či ze Spojených států.

Bouře Ian udeřila na západní pobřeží Floridy poblíž města Fort Myers silou hurikánu téměř pátého stupně s vichrem dosahujícím rychlosti 241 kilometrů v hodině. Během několika hodin živel zeslábl na hurikán třetí kategorie s vichrem o rychlosti 185 kilometrů za hodinu.

„Hurikán Ian bude jeden z pěti největších hurikánů, který kdy zasáhl poloostrov Floridy,“ uvedl během středeční večerní tiskové konference guvernér státu Ron DeSantis. „Myslíme si, že na některých místech stoupla hladina vody až o 3,6 metru… Tohle je opravdu obrovská bouře. Myslím, že si všichni uvědomujeme, jak velké dopady bude mít,“ oznámil guvernér. Vážnost situace podtrhuje i fakt, že dalších 26 států unie slíbilo DeSantisovi asistenci se záchrannými operacemi. Přesné škody zatím nejsou známé, jelikož postižené oblasti stále sužuje silný vichr a záplavy.

Téměř tři miliony lidí postihl výpadek elektrické energie

Největší destrukci napáchal hurikán pravděpodobně v okolí měst Fort Myers a Cape Coral, kam vtrhl s rychlostí větru přesahující 220 km/h. Hurikán smetl lodě, ničil domy a vytrhával stromy. Z oblasti bylo ještě před příchodem hurikánu evakuováno na 200 tisíc obyvatel. Několik obyvatel podle záchranářů zůstalo přesto uvězněno ve svých domech.

„Musí být trpěliví. Nařízení o evakuaci bylo povinné a oni se jej rozhodli neuposlechnout. Dostaneme se k nim, jakmile se zklidní vítr, opadne voda a cesty budou průjezdné,“ řekl CNN starosta města Kevin Anderson. Další palčivou věcí je podle starosty obnova elektrické sítě. Přes 96 procent Fort Myers zůstalo bez elektrické energie.

Výpadek proudu postihl podle webu PowerOutage více než 2,6 milionu domácností Floridy. Guvernér DeSantis obyvatele varoval před rozsáhlými výpadky energie už v úterý. Opravy, na kterých se má podle jeho slov podílet až 42 tisíc pracovníků, mají začít, jakmile se hurikán přes oblast přežene.

Pomoc s opravami vedle toho přislíbily i soukromé společnosti. Texaská soukromá energetická společnost ONCOR už na Floridu vyslala tým pracovníků o 500 lidech. Pomoc podle stanice FOX 21 přislíbily i asi dvě desítky pracovníků ze společnosti Minnesota Power.

Voda odnášela celé části domů

Škodám se nevyhnuly ani ostatní města na sever i jih od Fort Myers. „Za normálních okolností byste sledovali oko hurikánu a řekli byste si, když oko zasáhne tuto část Floridy, tak ta bude zpustošena nejhůře. Nyní ale mluvíme o oku hurikánu, které má rozpětí nějakých 40 mil (64 km). Takže je bohužel jasné, že řada měst bude hurikánem postižena,“ uvedl reportér ABC News Gio Benitez.

Vážně poškozeny jsou podle amerických médií i města jako Punta Gorda, Port Charlotte nebo Sarasota, ty zasáhlo zvláště bouřkové vlnobití s vlnami až o dva metry vyšší oproti průměru. Rekordní záplavy postihly také asi dvacetitisícové město Naples. Hladina vody se tam měla podle stanice Fox Weather zvýšit o více než dva metry. Kromě ulic města voda zaplavila i místní požární stanici s těžkou technikou. Voda z místa opadla až kolem druhé hodiny nad ránem.

„Hurikán Ian byl překlasifikován na bouři kategorie 1 a nyní zpomaluje. Bouře se posunuje na sever k Severní a Jižní Karolíně. Destrukce je katastrofická, jsou to historické záplavy. Úklid zabere několik dní,“ popsala pro CNN Prima NEWS reportérka CNN Gloria Pazminová z Tampy. „V Tampě jsme čekali tvrdší zásah, přesunul se ale více na jih a lidé to možná nečekali. Někteří lidé budou zřejmě uvězněni doma a budou čekat na záchranu,“ dodala.

Město Venice na Floridě zveřejnilo snímek poškozeného divadla Venice Theatre. Divadlo funguje od 50. let minulého století a hostí dvě scény, hlavní dějiště s kapacitou 432 míst a divadlo s 90 místy. Podle webových stránek divadla byla kvůli bouřce zrušena představení, zkoušky a kurzy.

Bouře podle meteorologů postupuje centrální Floridou dále do vnitrozemí, kde také očekávají ničivé záplavy, a udeří i na východní pobřeží poloostrova. Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Panují obavy, že by mohl zasáhnout zábavní parky kolem Orlanda, včetně Disney Worldu. Dále na jihu, kde Ian způsobil záplavy, pokračují evakuace.

Mezinárodní letiště v Jacksonville zrušilo všechny čtvrteční lety. Připojuje se tak k mezinárodním letištím v Orlandu a Tampě. Letiště v Tampě oznámilo, že ve čtvrtek z přistávací dráhy neodlétají žádné lety. Informace o znovuotevření neupřesnilo. Společnost Orlando International ve středu podle CNN uvedla, že „obnovení komerčního provozu se očekává v pátek“.

Místní úřady se obávají, že by během bouře mohlo dojít k rabování. Šerif Carmine Marceno varoval, že každý, kdo bude chtít rabovat, bude dopaden policií a poslán do vězení. „Když říkám nulová tolerance, znamená to, že vás budeme pronásledovat, najdeme vás a půjdete do vězení,“ uvedl šerif. Z bezpečnostních důvodů byl proto od včerejšího večera v Naples, Fort Myers, Cape Coral, Punta Gorda a dalších městech vyhlášen zákaz vycházení. Ten se vztahuje na všechny občany, kromě záchranných složek.

Hurikán Ian nyní zeslábl na bouři první kategorie, kdy síla větru může dosahovat rychlostí až 150 km/h. Bouře Ian se nyní přesouvá k městům Melbourne a Daytona Beach nacházejícím se na severovýchodě poloostrova. Stav ohrožení mezitím vyhlásili guvernéři v Georgii, Jižní a Severní Karolíně a Virginii.

Tagy: