Babiš: ANO by do voleb v Praze měl vést Nacher. Chci to černé na bílém, vzkázal poslanec

Předseda ANO Andrej Babiš podpoří poslance Patrika Nachera, aby byl lídrem kandidátky v Praze pro blížící se komunální volby. Ty proběhnou 23. a 24. září 2022. Babiš to řekl v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS. Nevím o tom, když to není černé na bílém, tak to nebudu komentovat, reagoval opatrně Nacher v souvislosti s turbulentním děním v pražské frakci ANO před volbami v roce 2018.

Na dotaz, zda Babiš podpoří, aby byl lídrem v Praze Nacher, odpověděl: „Za mě asi ano, no.“ „Dělá dobře svoji práci,“ řekl k poslanci. Zároveň ale zdůraznil, že o tom osobně nerozhoduje. „Rozhodne to (celostátní) výbor, to já nerozhoduju,“ tvrdí bývalý premiér. Je ale všeobecně známo, že regionální buňky, popř. celostátní výbor hnutí, se přáním svého stranického předsedy téměř vždy řídí. Navíc v minulých volbách se lídr pražské kandidátky ANO měnil právě rozhodnutím vedení, navzdory výsledku vnitrostranického referenda.

Nacher je k vyjádření svého šéfa – pro některé překvapivě – skeptický. „Já o tom nevím. Bavíme se o různých věcech, ale po zkušenostech z minula, když to člověk nemá černé na bílém, tak k tomu nevyjadřuji žádné stanovisko,“ řekl CNN Prima NEWS.

Později se ale přeci jen rozpovídal. „Té (důvěry) si cením. Na druhou stranu, pro mě to bude mít smysl v momentě, kdy budeme mít jednotný silný tým, kde bych se na lidi mohl spolehnout, jako oni se mohou spolehnout na mě. Když bych to necítil na sto procent, tak bych do toho nešel,“ zdůraznil.

Stuchlík místo Nachera

Nacher měl ANO vést do komunálních voleb v hlavním městě už v roce 2018, v referendu si ho jako lídra zvolili pražští členové hnutí. Nakonec ale místo něj do čela kandidátky vedení hnutí dosadilo podnikatele Petra Stuchlíka, i když šlo o nestraníka. Mluvilo se o tom, že to bylo dokonce rozhodnutí přímo Andreje Babiše. Volby ale pro hnutí neskočily v Praze fiaskem. ANO bylo na pátém místě (získalo 15 % hlasů) a ocitlo se v opozici.

Podobným zkušenostem chce Nacher v letošních volbách předejít. „V Praze je naše pozice nejtěžší ze všech krajů, všichni tam jdou proti nám. ANO má ale v hlavním městě teď velkou šanci uspět. Jsme alternativou pro lidi, kteří nesouhlasí s tím, jakým způsobem funguje pětikoalice. Poslední, co je za potřebí, je, kdyby docházelo k rozporům v rámci ANO. Tím bychom se oslabovali,“ míní. Odhaduje, že ANO tentokrát skončí nejhůř druhé.

Tagy: